Rejsebeskrivelse Kiel

Billedet viser et eksempel på et julemarked, i dette tilfælde julemarkedet i Bremen.
Julemarked i Bremen

I denne rejsebeskrivelse kan du læse om vores tur til Kiel.

Sidst i november 2022 tog vi sammen med sønnike på en 4 dages juletur til Kiel. Herudover var anledningen også, at fejre sønnikes 45 års fødselsdag.

Det er efterhånden blevet en fast tradition, at tage på juletur, til en af Nordtysklands byer. Således har vi både være i Lübeck, Rostock, Flensborg, Wismar, Bremen og Berlin ved juletid de sidste par år, og vi synes det er blevet en hyggelig tradition.

I år valgte vi at bruge vores gavekort fra Risskov bilferie, efter vi havde skrevet til dem om vores tur til Mosel tidligere på året og hvor vi havde gjort opmærksom på, at vi ikke havde været helt tilfredse med de 5 ophold vi havde på vores tur til Mosel. Denne skrivelse gav os et gavekort på kr. 2000,- som vi så brugte her på vores tur til Kiel.

Billedet viser et eksempel på et gavekort
Gavekort

Konceptet fra Risskov bilferie, gik også her ud på, at der var ophold (hotel) og forplejning med i prisen. Et OK koncept, men……kvaliteten måtte gerne være bedre, specielt i forhold til forplejningen.

Da sønnike kommer fra København, hentede vi ham ved Parkering Odense Syd, hvor flix bussen fra København har stop.

Herfra gik turen videre til Kiel, hvor vi tjekkede ind på Premiere Classe Hotel Am Kieler, der lå helt tæt på bymidten og gågaden i Kiel. Det betød også, at det ikke var lige til at parkere ved hotellet, men vi fandt dog hurtigt et ledigt p-hus i nærheden.

Billedet viser vores hotel i Kiel
Premiere Classe Hotel Am Kieler

Hotellet og de anviste værelser var OK, uden dog at være prangende.

Da det værste rejsestøv havde lagt sig, og der var pakket ud, gik vi over til et nærliggende konditori for at få en tiltrængt kop kaffe og en lille kage.

Billedet viser det konditori som lå tæt på vores hotel, og hvor vi et par gange var ovre og få kaffe og cacao
Konditori tæt på hotellet

Herefter var vi klar til at indtage byen.

Kiel har en af Europas længste gågader, og den startede vi med at gå ned af, da den lå helt tæt på vores hotel.

Billedet viser lidt af Kiels lange gågade
Gågaden i Kiel

Vi blev hurtig overrasket over hvor mange mennesker, der befandt sig i byen på denne lidt kedelige søndag, men forklaringen kom hurtigt, da vi så det første julemarked, og hvor byen var ved at tage imod julemanden. Herudover var det 1. advent, så der var mange mennesker ude og fejre dette.

Billedet viser et af Kiels mange julemarkeder med masser af mennesker
Et af de mange julemarkeder i Kiel

Det første julemarked lå tæt på vores hotel, og bestod af en række boder stillet op i en hestesko. Hertil var et lille tårn og et flot rensdyr der lyste op i gadebilledet.

Billedet viser endnu et julemarked i Kiel. I gen med masser af mennesker foran boder og et højt tårn
Masser af mennesker på julemarkedet
Billedet viser en skulptur af et rensdyr der er lyst op med røde lamper
Flot rensdyr på gågaden

De fleste boder solgte Glühwein og pølser i alle afskygninger, og vi var faktisk lidt forundret over, at der ikke blev solgt flere juleting.

Lidt længere nede at den lange gågade lå endnu et julemarked, med masser af stemning, og igen masser af mennesker.

Billedet viser et kig ind på nogle af de mange boder på et af Kiels julemarkeder.
Endnu et julemarked
Billedet viser hvor mange mennesker der er ved et af Kiels julemarkeder.
Igen masser af mennesker

Det hele var lidt overvældende, så vi blev enige om at se nærmere på det hele næste dag, når det var hverdag, og der sikkert ikke var så mange mennesker.

Efter første tur langs strøget, havde vi fortjent en god øl, så vi lige kunne slappe lidt af ovenpå det menneskemylder.

Men inden vi kom så langt havde vi dog lige opdaget, at der også var et stort julemarked ved byens gamle rådhus, men da vi så menneskemængden her opgav vi også at besøge dette, og gik målrettet efter øllen på en nærliggende bar og restaurant.

Billedet viser Birger der slapper af med en øl på en restaurant
Så er det tid til en øl

Efter et kort hvil på hotellet, var det tid til at nyde en 3 retters menu på en nærliggende restaurant. Denne var en del af vores pakkerejse fra Risskov bilferie, og skulle foregå på Kieler Brauerei am Alten Markt.

Restauranten var hyggelig nok, og vi fik hurtigt anvist et bord.

Billedet viser et kig ind i den restaurant hvor vi var blevet anvist at indtage vores forplejning på af Risskov bilferie
Kiler Brauerei am Alten Markt

Vi blev nu hurtig skuffet, da vi afleverede vores madkupon fra Risskov bilferie, for efter det, fik vi at vide, at der ikke var tale om en 3 retters menu , men kun en 2 retters. Forretten bestod af en gullash suppe og så fik vi et spisekort, hvor det kun var muligt at vælge få retter, bl.a. snitzel og carry wurst. Da vi hørte at snitzlen var af kylling, sprang vi over, og sønnike valgte derfor Currywurst og vi andre en meget mærkelig form for pizza, der bestod af en kringledej med creme fraice og rå løg.

Da betjeningen samtidig var på grænsen af det direkte uhøflige, blev vi enige om, at det nok var sidste gang vi spiste der.

Det er desværre ikke første gang vi oplever at blive betjent som ”andenrangsgæster” når vi rejser med Risskov bilferie, og det er bl.a. en af de ting vi også skrev til Risskov bilferie om, da vi kom hjem fra Mosel.

Resten af aftenen var hygge på hotelværelset og forholdsvis tidlig i seng, så vi var klar til morgendagen.

Næste dag startede vi med fødselsdagssang og gaver til sønnike inden vi gik ned til en OK morgenmad på hotellet. Der var naturligvis medbragt dannebrogsflag, så han kunne blive fejret behørigt.

Billedet viser vores morgenmad med flag i den dag hvor Kenneth havde fødselsdag
Så fejres der fødselsdag

Efter morgenmaden var vi klar til at se mere af Kiel.

Da byen blev kraftig bombet ved 2. verdenskrig, er byen forholdsvis ”ny” at se på. D.v.s. der er ikke så mange gamle hyggelige huse, som i andre tyske byer. Derimod er der masser af shopping muligheder, dels på den meget lange gågade, men også i de utallige shoppingcentre, der er i byen.

Vi startede igen med at gå ned af den lange gågade, til vi kom til det første julemarked vi havde besøgt dagen før. Nu var det lukket, og menneskemængden var forsvundet.

Billedet viser Jane hvile sig  på en bænk ved siden af Asmus Bremer ved et af julemarkederne.
Hvil ved siden af Asmus Bremer

Det blev derfor til et kort hvil foran boderne sammen med Asmus Bremer, der kendt af de fleste i Kiel. Som tidligere borgmester i Kiel, er ikke kun Asmus-Bremer-Platz opkaldt efter ham, men han pryder også synet af pladsen, hvor han er blevet foreviget i form af en bronzefigur på hans yndlingssted. Kunstværket af Asmus Bremer blev lavet i 1982 af Frauke Wehberg.

Herfra gik turen videre ned af den lange gågade og forbi det næste julemarked, som så småt var begyndt at åbne. Der blev derfor tid til en lille slentretur igennem de mange boder, men igen var det meste mad og drikke boder, og ikke så meget juleting.

Turen gik derfor videre til et nærliggende shoppingcenter, hvor der var flot julepyntet og hvor det blev tid til en kop kaffe.

Billedet viser et af de flot julepyntede shopping centre i Kiel
Et af Kiels flotte shopping centre

Ingen tur til Tyskland, uden at have fået en god bratwurst, så tilbage til julemarkedet ved rådhuset, blev det tid til at smage på pølsen.

Billedet viser en af de juleboder hvor der kunne købes bratwurst der er en tysk pølse
Bod med masser af pølser

Efter en god bratwurst ved en af juleboderne, besluttede vi at køre ud til slusen ved starten af Kielerkanalen for at se når skibene gik igennem slusen.

Billedet viser slusen ved Kielerkanalen, hvor der er 2 store skibe der skal igennem slusen
Slusen ved Kielerkanalen

Her var vi heldige at se flere skibe der ventede på at blive sluset igennem. Så det blev til en times tid ved slusen, så vi fik set hele arbejdsgangen, inden vi igen satte kursen mod centrum for at få en varm kop cacao på vores nærliggende konditori.

Da sønnike skulle fejres med en god middag, havde vi bestilt bord på Block House som er et rigtig godt steakhouse i Kiel. Det blev til en rigtig dejlig aften, med gode bøffer og godt øl og vin.

Billedet viser de 2 store øl, som Birger og Kenneth indtog på Block House da vi fejrede Kenneths 45 års fødselsdag
Middag på Block House med høje øl

Selvom Kiel er hyggelig, valgte vi at køre til Lübeck næste dag, for at vise sønnike byen, hvor han ikke har været før.

Vi har selv besøgt byen 2 gange. Første gang hvor vi kørte bil og boede på et hotel lige udenfor byporten, og anden gang hvor vi havde taget toget og lejet en lejlighed direkte inde i centrum.

Lübeck er en rigtig hyggelig by med masser af se på, ikke mindst en række historiske bygninger og smukke kirker. Men det er også spændende at gå på opdagelse i de forskellige kvarterer der er i byen.

Herudover er Lübeck jo også kendt for deres julemarked, og ikke mindst marcipan.

Da vi tog fra Kiel efter morgenmaden, fik vi en rigtig hyggelig køretur udover landet. Ofte ser man kun Tyskland fra motorvejen, og derfor er det sjovt at komme væk fra dem, og køre på landevejene, hvor man kommer igennem mange små hyggelige byer. På vores tur til Lübeck kom vi bl.a. igennem byen Pløn, som ligger ved et stort vådområde. Pløn kunne sagtens være et sted der kunne være hyggelig at se nærmere på en gang ved lejlighed.

Billedet viser slottet i Pløn, som var en by vi kørte igennem på vores vej til Lübeck
Slottet i Pløn

Vel ankommet til Lübeck fandt vi en fin og ikke mindst gratis parkeringsplads nede ved kanalen der omkranser inderbyen.

Billedet viser kanalen der går rundt om Lübeck. Billedet viser desuden nogle gamle træskibe ligge til kajs.
Kanalen i Lübeck

Herefter var det tid til at se på nogle af Lübecks seværdigheder.

I første omgang gik vi en tur op og ned af hovedstrøget, og vi fik også set Helligåndshospitalet og Mariakirken, dog kun udefra, da der var lang kø ved Helligåndshospitalet og Mariakirken var lukket for besøgende.

Billedet viser Mariakirken i Lübeck
Kig op til Mariakirken i Lübeck

Så var det tid til at se Lübecks julemarked, der ligger flot ved byens rådhus, og her blev det tid til den curry wourst som drengene havde set frem til.

Billedet viser Birger og Kenneth på julemarkedet i Lübeck
Julemarkedet i Lübeck

Efter at have spist pølser og set julemarkedet, var det tid til at besøge marcipan butikken, der ligger tæt på julemarkedet.

Her er det muligt at få alle lækkerier indenfor marcipan, og der røg også lidt ned i indkøbskurven.

Billedet viser Birger inde i den lækre marciplanbutik i Lübeck
Marcipan butikken i Lübeck

Vi kunne ikke forlade Lübeck uden at sønnike havde set Lübeck flotte og berømte byport, så den var vi lige nede og se, inden turen gik hjemad.

Billedet viser Lübecks flotte byport med de 2 tårne
Byporten i Lübeck

Det blev kun til en kort introduktion til Lübeck, men en hyggelig tur, og vi var enige om, at der er lidt mere at se på i Lübeck fremfor i Kiel, mest p.g.a. af de mange historiske bygninger i Lübeck.

Vi tog motorvejen tilbage til Kiel, og besluttede at aftensmaden ikke skulle indtages på Kieler Brauerei am Alten Markt , selvom det var en del af opholdet.

I stedet valgte vi at gå på den lækre italiensk restaurant Maratea, som lå i samme bygning som vores hotel.

Her fik vi en rigtig dejlig middag som afslutning på vores tur til Kiel.

På turen hjemad, blev der gjort holdt i Fleggaard, og herefter gik turen til Odense, hvor sønnike blev sat af på Odense banegård så han kunne tage toget hjem til København.