Dag 2

På vores anden dag, kunne vi stå op til en flot morgenbuffet, med al verdens lokale lækkerier. Lige fra hjemmebagt brød, marmelader, oste m.v.

Dejlig morgenmad

Nu er det jo ikke første gang vi besøger Bornholm. Faktisk har vi været på Bornholm mange gange, og senest i sommeren 2018, så vi kender øen rigtig godt og også de mange seværdigheder.

Bornholm

Vi har klart et par favoritter, som vi gerne ville genbesøge, og vi startede med Hammerknuden. Her er der mulighed for at gå en fantastisk tur rundt langs vandet, og også komme op og se bl.a. Opal- og Krystalsøen. Her skal man vel og mærke vælge den store tur rundt om Hammerknuden.

Hammerknuden

Vi startede vores tur ved Hammerknuden parkering lige over for Allinge-Sandvig , og gik så langs stien ved kysten. Det var hamrende koldt, og blæste en halv pelikan, men det er en utrolig smuk tur. Turen er nogle steder noget kuperet, men kan vandres af de fleste.

Kig til Allinge Sandvig fra parkeringspladsen

På Hammerknuden ligger to fyrtårne.

Ude på spidsen af Hammerknuden, som er Bornholms nordligste spidst, ligger Hammerodde fyr. Fyret blev opført som hjælpefyr i 1895. Fyret er stadig i drift, mens de omkringliggende personaleboliger i dag er privat ejede sommerhuse.

Birger ved Hammerodde fyr

Oppe på det 82 m høje Ørnebjerg ligger Hammeren fyr, eller Store fyr. På Hammerknudens højeste punkt har der været fyrtårne helt siden middelalderen, mens det nuværende fyr blev bygget i 1872. Her blev brugt sten, som blev brudt bare nogen få hundrede meter derfra. Hammeren fyr blev taget ud af regulær drift i 1990, men siden 2011 lyser det igen om natten.

Vi besøgte ikke Hammeren fyr på denne tur, men har været der tidligere.

Fra Hammerodde fyr, fortsatte vi vandreturen til Salomons Kapel, som blev bygget i 1300-tallet som lille kirke for de mange fiskere, der fiskede sild i området og landede deres fangst i de små naturlige havnebugter, som findes langs hele kysten af Hammerknuden.

Her blev der tid til et lille hvil, selvom det var hundekoldt at sidde der i blæsten.

Jane ved Salomons kapel

Fra Salomons kapel kan man vælge at fortsætte på stien langs kysten op til Opal- og krystalsøen. Alternativt kan man gå op i bakkerne og følge en sti skråt over Hammerknuden og tilbage til parkeringspladsen.

Udsigt til Salomon kapel på vej op over bakkerne

Vi valgte det sidste, da vejret ikke viste sig fra sin blide side, og nød også turen op i bakkerne. Her var fortsat en flot udsigt over vandet. På vejen hilste vi på den store fåreflok, der afgræsser området.

Flot udsigt fra Hammerknudens bakker ud over vandet

Selvom det denne gang blev en lidt barsk tur grundet vejret, kan vi klart anbefale turen. Specielt den store tur er meget smuk, da man kommer forbi opal- og krystalsøen. Det er en tur på ca. 7 km, men da det går en del op og ned efter Salomons kapel, skal man nok påregne en tur på et par timer.

Fra Hammerknuden valgte vi at køre til Hammerhavn, hvor vi har mange gode minder fra vores sidste tur til Bornholm. Her brugte vi nemlig et par aftener på at stå og fiske fra havnen sammen med sønnike, og i det hele taget bare nyde det smukke sted.

Jane fisker ved Hammerhavnen

Shorts og fiskeri blev det ikke til i denne omgang, men dejligt at få genopfrisket minderne.

Fra Hammerhavn er der mulighed for at komme på en række guidede bådture. Bl.a. til et par grotter i nærheden, og herudover er der også en flot udsigt op til Hammershus, som vi lige kørte forbi på vores videre tur langs vestkysten.

Hammershus

Har man ikke besøgt Bornholm før, er et besøg på Hammershus naturligvis et must. Sidst vi var der, var der også blevet bygget et flot besøgscenter.

Turen gik videre til Teglkås via Vang, hvor vi drejede fra ved skiltet til Jons kapel og fortsatte ned til kystvejen til Teglkås. Jons kapel er forøvrigt et af Bornholms smukkeste steder, men kræver også en del fysik, hvis man ønsker at gå op og ned af de stejle trapper til Prædikestolen. Det var her hvor Jon forsøgte at gøre bornholmerne kristne.

Det lille fiskeleje Vang, er bestemt også et besøg værd, og her ligger bl.a. den lækre Restaurant Le Port, der tilbyder et nordisk køkken med fokus på lokale råvarer.

Jons kapel

Teglkås er nok et af de smukkeste fiskelejer man kan tænke sig – ihvertfald når vejret er godt. Den lille havn, og de små fiskerhuse, er bare så hyggelige. Teglkås blev derfor også et dejligt gensyn, inden vi kørte videre til Hasle.

Teglkås

Så var det tid til frokost, og da næste stop på turen var Hasle. Her var vi sikre på at vi nok kunne finde et sted og få en hurtig frokost.

Når man besøger Bornholm uden for sommersæsonen, skal man være indstillet på, at det kun er ganske få restauranter der er åbne. Derfor er det en god ide at gå efter de lidt større byer. Men i Hasle var vi heldige at finde byens grillbar på havnen, som var åben, og forøvrigt havde masser af kunder og OK mad.

Også Hasle kender vi ganske godt, for her har vi også haft fornøjelsen af at holde ferie i en lille bjælkehytte, som vi havde lejet af en af Birgers kollegaers forældre for år tilbage. Herudover har Jane arbejdet en del i Hasle kommune, da de i sin tid skulle have implementeret tekstbehandling i kommunen.

Turen fra Hasle gik videre til Rønne, hvor vi lige måtte en tur op og ned at hovedstrøget og byens torv. Vejret var ikke just blevet bedre, og der var varsler om sne de næste par dage. Efter et kort besøg i Rønne, valgte vi derfor at køre tværs over øen med kurs mod Gudhjem.

Gudhjem er en typisk turistby og blev bygget på granitsten, der gennem sine bakker giver byen en “bjergkarakter”. Gudhjem har to havne, det er den første fiskerlandsby på Bornholm, der begyndte at eksportere og ryge sild. Herudover er det også her, at færgen til Christiansø afgår.

Det er også her at den kendte ret “Sol over Gudhjem” kommer fra, og som er en røget sild med løg, æg og radise serveret på en skive rugbrød.

Sol over Gudhjem

Fra toppen af ​​bjerget er der udsigt over byens haver, hvide røghus skorstene, orange tage af huse og den enorme vindmølle. I horisonten, er det muligt at se ud til Ertholmene. Dette betyder, at mange kunstnere bor i Gudhjem, og de udstiller deres værker i lokale gallerier.

Der var ikke meget sol over Gudhjem da vi ankom, for vinden var taget til og mørke skyer hang tungt i luften. Byen virkede også en anelse “død”, for der var hverken turister eller åbne forretninger til at skabe det liv vi kender fra vores ferie om sommeren.

Vi valgte derfor at køre ned til havnen, for at nyde de kæmpe bølger der slog ind over klipperne og var også glade for, at det ikke var sådan en dag vi skulle ud til Christiansø.

Voldsomt vejr ved Gudhjem havn

Da tusmørket så småt var ved at indfinde sig, valgte vi at køre tilbage til hotellet, så vi kunne være klar til aftenens underholdning med hr. Weise fra Badehotellet og en 3 retters gourmet menu.

Landevejen fra Gudhjem til Allinge-Sandvig

Som en del af vores 4 dages gourmetophold, var der på anden dagen underholdning med hr. Weise fra Badehotellet, alias skuespiller Jens Jacob Tychsen.

Velkomsthilsen

Vi glædede os derfor til en festlig aften, både med lækker mad og underholdning.

Aftenens program med hr. Weise, alias Jens Jacob Tychsen

Da vi aftenen før havde haft svært ved at vælge vin udfra vinkortet, besluttede vi at vælge den anbefalede vinmenu. Dette til trods for at den ikke just var billig – kr. 400 pr. næse. Men pyt, det koster at fyre med mahogni.

Vi mødtes sammen med de øvrige gæster i hotellets dagligstue, hvor vi fik et glas champagne og fik sludret lidt med de øvrige gæster. Herefter fik vi anvist et bord i restauranten, og vi var heldige at få et bord på første parket. Herved fik vi frit udsyn, når hr. Weise kom og underholdt.

Som nævnt valgte vi husets vinmenu, og da vi havde fået skænket første glas, fik vi serveret en lille appetizer. Den bestod af Tunmousse på sprødt brød og med syltede rødløg.

Tunmousse

Der var vældig hyggeligt i restauranten, og hotellets direktør Susanne Vang Søgård, gik rundt og småsludrede med gæsterne.

Stemningsbillede fra restauranten med fru direktør i billede

Næste ret var en rigtig lækker Hummersuppe, som vi nød i fulde drag. Jane er normalt ikke den store fiskespiser, men både den foregående dags Helleflynder og nu også Hummersuppen faldt helt i fruens smag. Det hjælper lidt, når Jane ikke selv skal stå for tilberedningen, men istedet får det serveret.

Hummersuppe

Indtil videre, var hvidvinen – en Petit Canet Chardonnay fra 2016, der blev serveret til de 2 første retter – heller ikke til at kimse af.

Mens vi nød forretten, havde en af gårsdagens tjenere – en ung fyr – sat sig ved klaveret og spillede en meget fin og afslappende dinner musik, og det var tydeligt, at alle gæster hyggede sig.

Imens vi ventede på hovedretten fik vi serveret en herlig rød Refosco Doria Coos fra 2017. Den passede perfekt til hovedretten, som var langtidsbrassieret oksespidsbryst.

Langtidsbrassieret oksespidsbryst

Så var tiden kommet til showet med Hr. Weise, og forinden var det muligt at bestille drikkevarer til showet. Jane valgte at fortsætte med endnu et glas af den gode rødvin, og Birger valgte en fadøl.

Hr. Weise, alias skuespiller Jens Jacob Tychsen

Jens Jacob Tychsen show, var en blanding af sang (de gode gamle som fra Badehotellet) og standup med en stor portion selvironi. Som udgangspunkt spillede Jens sig selv, men med en karakter ligesom hr. Weise. Altså meget selvoptaget, fornærmet og meget snakkende. Det hele var meget underholdende og hans egen pianist akkompagnerede ham rigtig godt.

På et tidspunkt hev han en af gæsterne op, og optrådte herefter med et sang nummer, hvor gæsten havde fået en maske for ansigtet som Jens styrede. Meget underholdende og der blev grint en masse.

En gæst blev hevet på gulvet, og så optrådte de begge med en sang

Efter 1 time var showet slut, og hr. Weise, alias Jens Jacob Tychsen fik stor applaus.

Så var det blevet tid til dessert, og hertil fik vi serveret en 1 år gammel hvid portvin Quinta Santa Eufemia, som smagte himmelsk.

Dagens dessert – Chokolademousse med vanilieis og syltede brombær

Mætte af dejlig mad og vine, samt rigtig god underholdning, var det tid til at trække sig tilbage og sige tak for endnu en dejlig dag på Bornholm.

Hvis du vil læse mere om vores ophold på Bornholm, kan du her gå videre til vores beskrivelse af dag 3.