Thorø ved Assens

En af vores favoritter her på Fyn, er helt klart den lille ø Thorø ved Assens, som er helt fantastisk på en dejlig solskinsdag.

Thorø er en lille halvø på ca. 125 tønder land. Den ligger lige udenfor den hyggelige gamle fiskerby, Thorøhuse et par km syd for Assens.

Thorø ved Assens er kun tilgængelig til fods. Der er parkeringsplads ved Thorøhuse Forsamlingshus, hvor der også findes toiletfaciliteter. Gangbroen til Thorø finder man 15-20 m. fra Drejet i Thorøhuse og parkeringspladsen.

Øen er kendt for sin smukke uberørte natur. På øens venstre strand finder man et kors. Korset er rejst af Harald Plum 1928 til minde om tre skeletter (mand, kvinde og barn) fundet ved en ralgravning.

Jane ved Thorøs kors

Thorø har været privatejet en del år, blandt andet af den lokale Plum familie. I dag er den ejet af Københavns lærerforening som også har 3 kolonihuse på Thorø.

På øen er der et fint stisystem som mere eller mindre går øen rundt. Turen ud til korset, foregår dog på en natursti.

Øen har sit navn fra den olddanske terrænbetegnelse thõr som betyder en forhøjning i søen. I dag er øen landfast med Fyn. På drejet ligger det lille Torøhuse. Øen havde i 2002 tre beboere, men i dag bor der ingen på den lille ø. Der er tre fuglekolonier på øen, med hætte-, storm og sølvmåger samt havterner.

Erhvervsmanden Harald Plum havde en gård på øen, som han bl.a. fik arkitekten Aage Lønborg-Jensen til at restaurere. Plum begik selvmord på Thorø i 1929.

Og det er en værre histore, for hvordan kan det lade sig gøre at begå selvmord ved først at skyde sig selv to gange i brystet den ene dag, og næste dag skyde sig igen det samme sted for derefter at dø af det? Igennem årtier har det svirret med rygter om, at der lå en forbrydelse bag det, der officielt blev betragtet som et selvmord.

Forretningsmanden, som også blev kaldt gullasch baronen huskes mest for sit vilde økonomiske eventyr, som til sidst tvang Landmandsbanken i knæ. Forinden gik det ellers godt med forretninger for Harald Plum, som af mange blev betragtet på grænsen mellem gal og genial.

Harald Plum

Hans hovedvirksomhed, Transatlantisk Kompagni, var på alle måder en værdig konkurrent til Østasiatisk Kompagni (ØK). Men efter den russiske revolution i 1917 tabte Harald Plum enorme summer til Rusland, og i 1922 gik hans selskab i en konkurs af historiske dimensioner.

Den største kreditor var Landmandsbanken, der tabte 250 millioner kroner. Det var et gigantisk beløb dengang, hvor den danske stat i 1917 havde solgt de vestindiske øer for “bare” 94 millioner kroner.

Harald Plum rejste sig, men sidst i 1920’erne gik det galt igen, og der blev indledt politiundersøgelser mod ham. Den 24. oktober 1929 skød han angiveligt sig selv på Torø. Første gang skød Harald Plum sig to gange i brystet med en revolver. Skuddene var dog ikke dødbringende og hans pårørende fandt ham og fjernede revolveren. Lægen ankom og gav Harald Plum en saltvandsindsprøjning.

Dagen efter skød han sig igen i brystet med en pistol, han havde gemt under sengen. Denne gang var skuddet var dræbende. Som nævnt er der forsat rygter om hvorvidt der var tale om et selvmord eller en forbrydelse.

En af vandrestierne på Thorø

Vi kan varmt anbefale en tur til Thorø, og husk madpakken som efter turen rundt om øen kan nyder ved de opstillede bænke ved parkeringspladsen.