Assens

Assens er en tidligere købstad med 6.050 indbyggere (2022) beliggende mellem Faaborg og Middelfart. Byen er bestemt et besøg værd, da det er hyggeligt at gå op af byens hovedgade Østergade, hvor der ligger en række gamle bygninger, samt tage en afstikker ned af de små sidegader.

Østergade i Assens

Bykernen i den gamle købstad Assens er usædvanligt velbevaret, og der er meget at opleve på en vandretur gennem byen, bl.a. Tobaksgaarden – Kulturhuset i Assens.

Kulturhuset Tobaksgaarden åbnede 1. oktober 2004 og rummer næsten 3000 m2. Huset indeholder udstillingslokaler, musik- og teatersal, biograf, spisested, Assens Kommunale Musikskole samt en række mindre mødelokaler og grupperum til brug for foreningslivet og erhvervslivet.

Østergade har i århundreder været byens hovedgade. Her findes en række købmandsgårde, som det betaler sig at kigge ind i. Brydes gård i Østergade 42 med toppede brosten og en smuk portbygning med en vindfløj med familien Plums gamle våbenskjold.

Brydes gård der er et meget omfattende kompleks der har huset 1800 tallets største købmandsgård med kolonialhandel i forhuset, kornmagasiner og skænkestue i gården.

Går man gennem porten kommer man ud til toften der bl. a. rummer den store trælade, nordens største, opført i 1915 til opbevaring af træ og øvrige byggematerialer. På Østergade 36 er Willemoesgården, hvor søhelten Peter Willemoes blev født i 1783.

På Torvet ud for Østergade 11 er et af byens ældste huse fra 1572, kaldet Madam Bundsens Hus.

Madam Bundsens Hus

Fra Torvet kommer man til kirken ad Lille Kirke stræde, Vor Frue kirke er Fyns næststørste kirke, kun overgået af domkirken i Odense. Den er opført i munkesten nordisk gotik, den er karakteriseret ved det 8 kantede tårn hvor fladerne deles op i igen og igen i lange himmelstæbende nicher, der giver lethed til et ellers bastant tårn. Kirken er bygget i flere etaper, men stod færdig i 1488. På tårnets sydside ses en kanonkugle, der stammer fra Grevens Fejde i 1535. I det imponerende kirkerum ses flere epitafi er og store gravsten fra fra 1600-1700 tallet.

Vor Frue kirke

Hvis man går videre ad Damgade forbi standmølledammen ligger på venstre hånd Rådhuset som tidligere var Sukkerfabrik. Siden 1884 var denne en af egnens betydeligste virksomheder indtil produktionen ophørte i 2006.

Fortsætter man ned til havnen kan man se færgen til Bågø. På havnen står også en statue af søhelten Peter Willemoes.

Havnen rummer også en række fredede bygninger for eksempel det lille kogehus fra 1824, hvor sømændene i sejltiden måtte lave mad, da de ikke måtte have åben ild i skibene ved kajen.

Længere ude af havnen, ligger Assens Marina med en stor lystbådehavn, samt en række feriehuse. Her er det også muligt at bade fra en lang sandstrand.

Assens Marina

I Assens ligger også Jordbassinerne, er helt og holdent menneskeskabt, og afspejler en vigtig del af Assens bys historie.

Jordbassinerne ved Assens

Området er klart et besøg værd, da det nu er et stort naturområde med masser af fauna.

Tidligere lå der en flad strandeng, der kun lå ½ m over havniveau. Fra 1884 til 2006 producerede Assens Sukkerfabrik sukker fra sukkerroer.

På roerne sad store mængder jord, der skulle skylles af, før de kunne bruges i sukkerproduktionen. Jorden blev ledt over og deponeret på Jordbassinerne. I årene før lukningen af fabrikken i 2006 blev der hvert år deponeret 45.000 kubikmeter jord – nok til at fylde 10 olympiske svømmebassiner. Og gennem de godt 120 år er det ca. 40 ha store område hævet, så det i dag ligger 10 meter over havets overflade.

Der findes forskellige vandreruter i området og der er bl.a. mulighed for en gåtur hele vejen til Thorøhuse.

Når du går rundt i området, så hold dig til vandrestierne, og lad være med at gå hen til bassinkanterne. De er meget stejle, og kan være skrøbelige.