Rantzausminde

Rantzausminde er en satellitby til Svendborg med 2.146 indbyggere (2022). Byen ligger i Egense Sogn ved det Sydfynske Øhav fem kilometer vest for Svendborg. Byen tilhører Svendborg Kommune og er beliggende i Region Syddanmark.

Rantzausminde

Området er opkaldt efter Hans Rantzau (1764‑1808), som ejede området, da den oprindelige husmandsudstykning blev oprettet i begyndelsen af 1800‑tallet. Nogle tror fejlagtigt, at området er opkaldt efter den holstenske feltherre Johan Rantzau, der besejrede den lybske flåde i Svendborgsund i 1535.

Hans Rantzau

I byen ses flere gravhøje fra bronzealderen. Ved arkæologisk udgravning nær gravhøjen på Højensvej er fundet nogle af de ældste pløjespor i Danmark. Der er desuden fundet grave fra yngre stenalder og et kulthus fra bronzealderen.

Tæt på vores hjem ligger Poulinelund, hvor der er mulighed for mange gode gåture. Skoven er ejet af Svendborg kommune og udgør sammen med Juulgårdsskoven et stort skovareal på ca. 42 ha. Skoven er meget varieret og består af både nyplantet og meget gammel skov. Der er store områder med 100 år gamle egetræer og 100 år gamle bøgebevoksninger. Hele Juulgårsskoven, den vestlige del af skoven, er plantet i 1997.

Skovtur i Poulinelund

Længere mod vest ligger også campingpladsen Rantzausminde Camping, der årligt huser et af verdens største Wayfarer træf med 50+ deltagende joller.

Herudover har vi Rantzausminde Lystbådehavn, hvor det summer af liv om sommeren. Havnen huset en grillbar og et havbad med sauna. Vi går ofte tur ned til havnen, for at nyde en is, eller blot kigge på havnelivet. Fra havnen er der en pragtfuld udsigt ud over det sydfynske øhav, og det er muligt at se både Tåsinge, Skarø og Drejø i det fjerne.

En del af Rantzausminde havn
Sejlklubben i Rantzausminde havn

Havnen er en moderne lystbådehavn med omkring 300 pladser. Ved lystbådhavnen ligger Svendborgsunds Sejlklub grundlagt i 1866. Det gør den til Danmarks ældste sejlklub.