Christiansminde ved Svendborg

Christiansminde har været svendborgensernes foretrukne udflugtsmål i flere hundrede år.

Stien langs Christiansminde

Allerede fra begyndelsen af 1800-tallet havde Christiansmindeskoven, den gang kaldet Termeriet på grund af de mange kilder i området, karakter af et rekreativt område. Det var hertil, man fra den indre købstad tog hen for at nyde naturen eller for at indtage en forfriskning i de indrettede traktørsteder. Siden blev tilbuddene mere varierede med dansesalon, keglebane og restaurant. Broerne blev anlagt, så man også let med egne fartøjer kunne nå området fra søsiden, og fra 1870’erne kunne man tage med Sunddamperne.

Ved Christiansminde ligger også Hotel Christiansminde. Der har i årenes løb været stor forvirring omkring Hotel Christiansminde og Christiansminde Badehotel. Det ene bliver hyppigt forvekslet med det andet, hvilket er forståeligt, efter de mange forandringer ejendommene og området har været igennem i tidens løb.

Disse bygningers historie går helt tilbage til starten af 1800-tallet, hvor der blev opført et skovhus, hvor Hotel Christiansminde står i dag. Det blev kendt som Skovhuset. Skovhuset kunne til sidst ikke holde trit med efterspørgslen, og bygningen blev overdraget til kommunen og revet ned i 1875. På grunden opførte kommunen et nyt samlingssted for byens borgere – og Hotel og Restaurant Christiansminde blev indviet 1. Pinsedag 1877.

Med udsigt til et voksende antal besøgende i området, havde kommunen store ambitioner for Hotel og Restaurant Christiansminde. Restauratør N. A. Frandsen blev sat til at indfri disse høje forventninger, og fik bevilling til et nyt badehotel bag hotellet, og i 1881 blev Christiansminde Badehotel opført med Henrik Wandall som arkitekt.

Jane foran Hotel Christiansminde på en cykeltur

Under 2. Verdenskrig blev begge hoteller påført store skader og krævede omfattende renovationer. I 1974 blev Hotel og Restaurant Christiansminde revet ned, og i 1977 blev hotellet, som vi kender det i dag, opført.

I starten af 1980’erne gik Christiansminde nye tider i møde. Den 1. juni 1981 blev det nye hotel købt af HK-forbundet og omdannet til kursusejendom til uddannelse af tillids- og sikkerhedsrepræsentanter, bestyrelsesmedlemmer og medarbejdere i HK.

Ved Christiansminde ligger også en rigtig lækker strand. Stranden er populær og tiltrækker både børnefamilier og unge. Den byder på en badebro, minigolf og legeplads, og skulle du blive lækkersulten, kan I besøge det hyggelige ishus, hvor der både kan købes is, drikkevarer og mad. Ishuset brændte desværre ned i efteråret 2022, men vi håber et nyt er klar til sæsonopstart i 2023.

Vi holder meget af at gå tur langs stien ved Christiansminde, specielt på en dag hvor solen skinner og der ikke er så meget blæst. Så er der en fantastisk udsigt op mod Svendborgsundbroen og havnen i Svendborg.

Kig mod Svendborgssundbroen fra Christiansminde

I 2022 valgte vi at tage vores cykler Sct. Hans aften og køre til Christiansminde. Udover bål var der musik og en rigtig hyggelig stemning.

Hyggelig stemning ved Sct. Hans

De sidste 2 år har vi også været ved Christiansminde, når årets Silverrudder bliver sendt afsted fra Svendborg. Silverrudder er en sejllads Fyn rundt, hvor der kun er en mand ombord. Det har været et fantastisk syn, at se alle bådene i det smalle løb når de bliver sendt afsted.

Så er starten på Silverrudder gået

Hvis vi ikke cykler turen, parkerer vi gerne bilen på Lars Møllers Kaj, og går så herfra ned til stien ved Christiansminde. Stien finder du ved at gå fra Lars Møllers Kaj ud på Østre Havnevej mod Thurø. Kort efter kommer stien der går ned til vandet.