Tåsinge

Tåsinge udgør med sine unikke landsbymiljøer, sine fynske haver og æbleplantager og sine karakterisktiske herregårdslandskaber et idyllisk tidsbillede af Danmark fra før verden gik af lave. 

En af Tåsinges perler

Det er faktisk en god beskrivelse af Tåsinge, som vi er blevet meget glade for at besøge. Enten på gåben eller på cykel, for der ligger rigtig mange dejlige steder på Tåsinge.

Du kommer over til Tåsinge, ved at passerer Svendborgssund broen.

På østsiden af Tåsinge ligger den smukke skipperby Troense, hvor du kan opleve gader med talrige fredede bindingsværkshuse fra 1700-tallet. Det er også her du finder Hotel Troense. Hvis du parkerer tæt på hotellet kan du tage en gåtur op ad Troense Strandvej, der giver en flot udsigt udover Svendborgsund med kig over til Thurø bund. Fortsætter du ud ad Troense Strandvej, kan du fortsætte op ad Lodsvej og komme op til Slotsalleen til Valdemar slot. Her kan du så gå tilbage til Hotel Troense – eller videre til Valdemar slot.

Grønnegade i Troense

I Troense finder I også Tåsinge Turistinformation, som kan hjælpe med alt lige fra de bedste strande til kulturelle oplevelser.

Fra Troense fører en smuk allé til Valdemars Slot, der udover at være et af landets største privatejede slotsanlæg, også er indrettet som museum. 

Birger ved Valdemar slot
Jane ved Valdemar slot

Der har været en del ballade omkring Valdemar slot i seneste tid, da de to søstre Caroline Flemming og Louise Iuel Albinius, der ejede slottet, blev uvenner, og nu har Louise overtaget slottet, mens Caroline sælger ud af indboet. Det betyder også, at den cafe og besøgsadgang der har været til slottet p.t. er lukket. Vi er spændt på hvad der kommer til at ske med slottet og området omkring det.

Tæt på slottet ligger en dejlig badestrand, og en bro hvor veteranfærgen Helge ligger til i sommerhalvåret. Der er en pragtfuld udsigt udover vandet fra stedet. Vi tager ofte på cykeltur til Valdemar slot og får eftermiddagskaffen, og nyder den smukke udsigt.

Stranden ved Valdemar Slot
Broen hvor Helge ligger til

Tæt på Valdemar slot ligger Nørreskoven, hvor Elvira Madigan og Sixten Sparre efter sigende tog livet af sig selv.

Nørreskoven på Tåsinge

Lige efter Valdemar slot ligger en parkeringsplads, og herfra er det muligt at følge en sti langs vandet og nyde den flotte udsigt. På et tidspunkt går der er sti op til højre og her kan du komme op til det sted, hvor Elvira Madigan og Sixtens Sparre skulle have skudt sig. Stedet er markeret med en mindesten. Vær OBS på, at parret er begravet og ligger på Landets kirkegård. Det er skik ved bryllupper i kirken, at bruden lægger en buket på deres gravsted.

Hvis du går til højre når du når skiltet mod Elvira og Sixtens, kommer du efter et stykke tid ud til Ambrusius eg. Herfra kan du gå tilbage til parkeringspladsen, hvis du går til højre.

Jane søster Pia og Sønnike Kenneth ved egen

På Tåsinges højeste punkt – midt i de fredede Bregninge Bakker, finder du Tåsinge museum, som består af 5 huse. Hovedhus med Elvira Madigan mindestue. Folkemindesamling, Skipperhjem, Musikhus, Rebslagerhus og et dejligt lysthus i bondehaven til madpakkespisning.

Lige overfor Tåsinge Museum finder i Bregninge kirke, som er en af de danske kirker, der har flest besøgende og fyldt med overraskelser. Den ligger smukt på toppen af Tåsinge, og fra tårnet er der en fantastisk udsigt over det sydfynske øhav og Svendborg og på en klar dag er det muligt at se helt til Kiel i Nordtyskland. Vi taler tit om, at vi faktisk kan se Bregninge kirke overalt her i det sydfynske område.

Bregninger kirke

Hvis du kører længere af hovedvej 9 mod Langeland kan du dreje til venstre af Vemmenæsvej og komme ud på Vemmenæs. Fortsætter du af Vemmenæsvej kommer du ud til en lille havn, hvor du kan se over til Siø og broen fra Tåsinge til Siø.

Kører du tilbage til hovedvejen og mod Langeland, kan du dreje til højre ned af Bjerrebyvej til den lille landsby Bjerreby. Herfra kan du køre mod den lille landsby Stjovl og videre ud til Stjovl havn af Stjovl Fiskervej. Fra den lille havn er der fin udsigt til Rudkøbing på Langeland, og der ligger også en lille badebro hvor det er muligt at bade. Du kan også vælge at sidde og nyde udsigten på en bænk under det store skyggefulde træ en meget varm sommerdag.

Jane ved Stjovl havn

Ikke så langt fra Stjovl har vi fundet en rigtig god gårdbutik kaldet Stald Kærsgård, hvor vi kan købe rigtig godt kød. Gårdbutikken ligger i den lille landsby Søby.

Fra Søby kan du køre til Skovballe, og ikke mindst Skovballe havn, hvor vi ofte tager over og bader om sommeren. I sommer kunne en ny fin badebro blive indviet, og det glæder vi os til at prøve.

Ny badebro på Skovballe havn

Fra Skovballe kan du køre mod Vornæs ad Søren Lolks vej. Her ligger faktisk Søren Lolks hus. Søren Lolk stammer fra begyndelsen af forrige århundrede, og var ikke en helt almindelig mand, der var kendt som idealist og kulturpersonlighed. En slags hippie, før det begreb overhovedet blev kendt. Der er sagt om ham ” Ja, han var ikke helt almindelig. Jeg er lidt fascineret af, at han rendte rundt i det bare ingenting og hakkede roer”.

Det særprægede hus med navnet Lille Vejlegård har en mur af rå kampesten ud mod vejen, men er ellers opført i gule mursten og med stråtag. Midt på kampestensmuren fører en lav dør ind til en lille gårdsplads, der giver associationer til eventyr som ”Hans og Grete”.

Søren Lolks hus

Efter det lille hus kommer man til en lille indsø kaldet Vejlen på højre side af vejen. Til venstre ligger en lille havn, og det er altid en god ide lige at stoppe op og nyde den smukke udsigt, både over havn og Vejlen.

Vornæs havn

Lige efter Vornæs havn kan du dreje til venstre ud af Vornæs Skovvej og køre på en lille vej rundt om det vestligste punkt på Tåsinge. Det er faktisk en af vores ynglings gåture, hvor vi parkerer inde i skoven, og går så en runde langs vandet og tilbage til den lille parkeringsplads der ligger lige over for Rantzausminde. En dejlig tur på 1 time og 10 min.

Birger på Vornæs skovvej langs vandet på Tåsinges vestligste punkt
Jane i skoven ved Vornæs

Kører du videre ud af Vornæs vej, kommer du forbi Tåsinges flyveplads, hvor man kan komme med Starling Air på en anderledes sightseeing tur og opleve Det Sydfynske Øhav fra luften.

Drej derfra ned af Bjernemarksvej på venstre side og fortsæt til Vindeby. Herfra kan du dreje til venstre ned af Vindeby Violvej lige før lyskrydset til du kommer til Bratenvej. Drejer du til højre, kommer du ned under Svendborgsund og her kan du fortsætte til Vindeby Lystbådehavn. Vi har ofte taget eftermiddagskaffen med til havnen, eller købt en is i havnens kiosk, og så ellers nydt udsigten til Svendborgsund broen og kigget til Svendborg. Der er også gode muligheder for at spotte Delle her.

Jane på havnen i Vindeby

Fra Vindeby havn, kan du køre videre ud af Troense vej, til du møder Vindebyørevej. Her kan du fortsætte til parkeringspladsen udfor Skansen, og gå en dejlig tur ud og nyde udsigten til Svendborg Havn og Svendborgsundbroen, og de mange både, der sejler gennem sundet. Det er også et rigtig godt sted at spotte Delle fra Skansen.

Vær OBS på at der går kvæg på Skansen i sommerhalvåret.

Udsigt til Svendborg havn fra Skansen
Flot udsigt op til Svendborgsundbroen fra Skansen