Blåvand

Stranden ved Blåvand

Da vi i april 2023 skulle vælge et sted i Danmark hvor vi IKKE har været, var det faktisk lidt svært, indtil vi fik øje på Blåvand nordvest for Esbjerg. Lige præcis denne lille plet havde vi ikke rigtig dyrket, selvom vi både har været i Nymindegab og Oksbøl.

Via Novasol fik vi lejet et rigtig hyggeligt sommerhus i uge 16, der lå lidt tilbagetrukket fra byen Blåvand, men stadig så tæt på, at vi kunne gå eller cykle op til byen.

Sommerhuset vi havde lejet i Blåvand

På turen havde vi medbragt vores elcykler, så vi kunne cykle rundt i området og opleve naturen på tæt hold, og det viste sig at være en rigtig god ide, for vi fik mange dejlige ture.

Vejret var heldigvis med os hele uge, faktisk havde vi temperaturen helt op til 21 grader en af dagene, og alle dage bød på fuld solskin.

Første rigtige dag ved vestkysten blev brugt på at udforske Blåvand og lokalområdet på cykel.

Så cykler vi ud i området ved Blåvand

Vi startede med at cykle ud til Blåvand fyr og gå en tur i området og også nyde den flotte udsigt udover vandet og sandrevlerne fra klitterne. Langt ude i det fjerne kunne vi se både sæler og fugle der nød det gode vejr på revlerne. Vi sprang besøget i fyret over da vi så at de ville have 70 kr. I entré, istedet nød vi omgivelserne omkring fyret.

Jane ved Blåvand fyr

På tilbagevejen til Blåvand drejede vi ned af Lille strandvej for at komme ned på stranden til de bunkers der er dekoreret med hestehoveder. Genial måde at få de kedelige bunkers til at se spændende ud.

Stranden ved Blåvand hvor bunkere er dekoreret som heste

Så var det blevet tid til frokost som vi indtog på terrassen i sommerhuset inden vi igen sprang op på cyklerne for at køre til Hov. Det var en herlig tur på lige flad vej hvor vi kørte igennem et smukt hedelandskab og gjorde også et hurtigt pitstop ved Tirpictz som er en ombygget bunker med en masse historiske fortællinger.

Tirpitz Museum

Vi nøjedes dog med at kigge lidt på det udefra inden vi kørte videre mod Hov. Vi gjorde holdt ved broen ud til det kæmpe naturområde ved Skallingen – her tog vi senere bilen ud for at se og nyde området lidt mere.

Birger ved den lille vej ud til Skallingen

Vi vejen tilbage til Blåvand kørte vi lige ind på heden for at se et lille værktøjsmuseum som vi var blevet anbefalet at se af en af vores naboer. Vi så det kun udefra men fik en snak med manden der ejede stedet.

Værktøjsmuseet i Blåvand

Tilbage i Blåvand hvor det vrimlede med turister, blev det tid til en iskage og herefter afslapning på terrassen ved sommerhuset efter 31,5 km i bagen.

Da vi stadig var nysgerrige med at se mere af Skallingen startede vi på dag 2 med at køre ud af den lille smalle Skallingevej til vi ikke kunne køre længere. Det var langt ude i naturparken og ca. 1 km fra vandet så vi fik en dejlig gåtur ud igennem klitterne til vi kom ud til stranden.

Jane ved Skallinge strand

Skøn og ret så øde strand, så vi sad lidt i en af klitterne og nød stranden og vandet der var helt stille.

Den øde Skallinge strand

På tilbagevejen var Birger ved at træde på en hugorm der tog solbad på den smalle betonvej. Heldigvis nåede han at se den, for han havde sandaler på og det havde vist ikke været så rart at blive bidt helt derude på heden.

Hugorm der varmede sig på cementvejen ude på Skallingen

Tilbage ved bilen gik turen retur mod Ho og her fandt vi en skøn plads med udsigt udover heden hvor der endelig var mulighed for at afprøve vores nyindkøbte campingmøbler og nyde den medbragte frokost og ikke mindst udsigten. Havemøbler er hermed godkendt 😀

Afprøvning af vores nye campingmøbler

Efter frokost skulle vi lige ud og se mere af Ho bugt, så vi kørte ud af en lille grusvej og gennem Ho golfklub til vi ikke kunne komme videre. Her var der mulighed for at fortsætte længere ud på spidsen til fods, men vi valgte at fortsætte til Oksbøl for at se om Birgers stamværtshus Jernstangen eller Jernhenrik tilbage i hans soldatertid stadig eksisterede. Eftersøgningen gav desværre ingen resultat så vi fortsatte ud til Vejers strand. Her fik vi en lille køretur nede på stranden inden vi kørte op i byen og fik en iskage.

Vejers strand

Da vejret fortsat viste sig fra den gode side, blev vi enige om at de 2 solvogne der var i sommerhuset kaldte på os, og nu kan vi bryste os med at have taget solbad i næsten ingenting den 17/4 😉

Sidst vi var på Fanø var i 2013, og hele ugen hvor vi var der, øs regnede det, så da vejrudsigten bød på endnu en solskinsdag, så var det helt naturligt at læsse cyklerne bag på bilen og sætte kursen mod Esbjerg havn så vi kunne genbesøge øen.

På vejen gjorde vi holdt ved et af Esbjergs vartegn nemlig “Mennesker ved havet “. Meget flotte statuer der bestemt er et besøg værd.

Statuerne Mennesker ved havet

Bilen blev herefter parkeret (gratis) på havnen og så var det bare om at komme ombord på færgen med os selv og cyklerne. 62 kr. for 2 returbilletter. (Pensionistrabat).

Jane på Fanøfærgen

Vel ankommet til Nordby tog vi lige en lille runde i byen hvor vi bla. fik set Realen og Fanø Walk of Fame. Sjovt at se hvor mange kunstnere og stjerner der pryder området omkring Realen.

Sæler ved havnen på Fanø
Et af de små hyggelige huse i Nordby
Walk of Fame foran Realen

Så var det tid til at sætte næsen mod Sønderho i den anden ende af øen. En fin cykelsti førte os igennem øen sammen med en pæn modvind, men her kan el cyklerne altså noget 😉

Landskabet på midtøen af Fanø
Pitstop på vej til Sønderho

I Sønderho blev det tid til lidt frokost på Cafe Namas stue og herefter blev det til en lille rundtur i byen inden vi satte kursen mod Rindby strand som er øens største sommerhus området.

Kirken i Sønderho
Sønderho kro
Hovedgaden i Sønderho

Det var sjovt at gense, for vi har lejet sommerhus et par gange i området og det er også herfra at vi kom ned på selve stranden. Her er det også muligt at køre bil til Fanø strand tæt på Nordby, men vi valgte efter et kort hvil, at køre videre i sommerhus området mod Nørby og Nordby.

Hvil ved Rindby strand

Tilbage ved færgelejet viste det sig at vi havde kørt 38 km, hvilket formodentligt også var årsag til at vi var blevet ret ømme I bagperronen 😀 men sikken endnu en dejlig dag i det vestjyske.

Næste dag gik turen gået sydpå, faktisk helt til Aventofte i Tyskland fordi vi liiige skulle shoppe lidt.

Calle i Aventofte

Efter en god shoppingtur i Fleggaard og Calle kørte vi ud til Kammerslusen som ligger på højde med Ribe.

Udsigt fra Kammerslusen til Vadehavet
Jane på slusen
Kroen ved Kammerslusen

Her gik vi en lille tur i området og så bl.a. på de små sommerhuse der ligger langs åen. Det så rigtig hyggeligt ud.

Et kig til de små sommerhuse ved Ribe å
Kig til Ribe å ved Kammerslusen

Birger fik lov til at køre bilen over den smalle bro over åen så vi kunne fortsætte ud ad den lille vej langs diget hvor får med nyfødte lam gik og græssede.

Passage ved Kammerslusen
Får og lam på diget ud mod vadehavet

På vejen så vi både dådyr og en masse fugle og vi nød det barske landskab som marsken er.

Turen gik videre ind til centrum af Esbjerg hvor det blev til en tur op af byens gågade og kaffe på byens torv.

Esbjerg gågade
Kaffe på torvet i Esbjerg

Dagen efter var det tid til at kigge nordpå og vi kørte derfor igennem det kæmpe militær område der ligger omkring Oksbøl. Det er også herfra at vi næsten hver dag har hørt når de ukrainske soldater blev trænet i de havblitser som Danmark har foræret Ukraine.

Det er faktisk et spændende område, for der er både skov, søer og hede.

Det flotte landskab i militærområdet ved Oksbøl

Vores første stop var Børmose strand, mest fordi vi “glemte ” at dreje. Men det gav mulighed for en køretur nede på stranden inden vi valgte at fortsætte af landevejen nordpå.

Børmose strand

På et tidspunkt nåede vi til Filsø som viste sig at være en kæmpe sø som der er blevet reetableret. Søen har også en række mindre øer, som er et eldorado for fuglebestanden.

Elipsen ved Filsø
Den store Filsø

Der er etableret både vandre- og cykelruter i området, så det faktisk er muligt at komme hele søen rundt.

Vi valgte dog at køre videre til Tipperne ved Nørre Nebel, der er et stort fuglereservat. Vi havde læst at det ikke var alle dage hvor der var adgang p.g.a. de mange ynglende fugle, men det viste sig at vi kunne køre et godt stykke ud i området, hvor vi fik set store flokke af gæs, viber og nogle vadefugle som vi ikke lige ved hvad er.

Jane ved indgangen til Tipperne
En ukendt vadefulg set på vej ud til Tipperne

Birgers entusiasme med at se på fugle er dog ikke nær så stor som Janes, så efter at der var gået et stykke tid, satte vi kursen mod Bork havn, så Birger kunne se på nogle både istedet 😉 Noget for noget.

Bork havn

Fra Bork havn hvor vi også kom forbi en lille vikingehavn, gik turen videre til Hvide Sande som var målet for vores udflugt i dag. Her blev det til den medbragte frokost på havnen og en halv time i klitterne på stranden inden vi tog op i byen og fik en iskage.

Frokost på havnen i Hvide sande
Kig ud mod indsejlingen til Hvide sande havn

På hjemturen kørte vi lige forbi Henne strand som viste sig at være lige så turistet som Blåvand, så derfor valgte vi at køre hjem og slappe lidt af inden vi top op og spiste i byen om aftenen.

På vores sidste dag i det vestjyske kørte vi en tur til Varde for at se den hyggelige by.

Torvet i Varde
Byens smukke kirke
Den gamle kirkegård i Varde

Det blev bl.a. til en tur og og ned af den lille gågade og en tur over på torvet hvor vi bl.a. så byens kirke og den gamle kirkegård som havde et meget sjovt setup af gravsteder.

Turen gik herefter hjemad til sommerhuset hvor vi fik en hurtig frokost inden vi tog cyklerne og kørte ned til Hvidberg strand, hvor vi nød det dejlige solskin og de næsten 20 grader. Det var en god måde at få afsluttet en dejlig uge her ved Blåvand.

Selvom selve Blåvand by er meget turistet og fyldt med tyskere, er der også masser af dejlig natur i området, og mange spændende steder at besøge, vi kan derfor kun anbefale en tur i Blåvand og omegn.