Bågø

Selvom Bågø ikke helt hører til i kategorien om øerne i det sydfynske øhav, har vi alligevel valgt at tage den med her, for det er en herlig ø, som bestemt er et besøg værd.

Bågø ligger i Lillebælt omkring en halv times sejlads fra Assens. Færgen sejler fra Assens med plads til 50 passagerer og et begrænset antal biler. Om vinteren kan øen virke barsk og forblæst, men når foråret melder sin ankomst, begynder øen at blomstre og blive et idyllisk fristed.

Bågø i det fjerne

På den cirka 6 km2 store ø venter der spændende natur. Cirka halvdelen af øen er opdyrket, men du finder også masser af smuk vild natur på Bågø. Du kan nøjes med en enkelt dag på øen eller blive og overnatte. Man kan sagtens bruge flere dage på at udforske øen og komme helt ned i gear.

Naturen på øen lokker forskellige ynglende fugle til. Øen ligger i et EU-Fuglebeskyttelsesområde, hvilket giver gode betingelser for fuglene. Hvis du er interesseret i fugle, er det derfor helt oplagt at tage til Bågø. Fra to fugleskjul kan du i ro og mag studere fuglene og deres liv på øen.

Hvis du tilbringer nogle timer i fugleskjulet, vil du med lidt held komme til at se flere forskellige spændende fugle. Grågåsen er en af de flotteste fugle, du kan spotte fra skjulet. Du kan også være heldig at spotte bl.a. fiskehejrer, svaner og musvåger.

Hvis du er til jagt og fiskeri, er der også mulighed for dette på den lille ø i Lillebælt. Langs øens kyster er der nogle gode fiskesteder. Særligt den vestlige kyst egner sig godt til kystfiskeri. Her kan du bl.a. fiske efter havørreder og kysttorsk. På øen afholder man hver år en stor fællesjagt, hvor man jager fasaner og harer.

Hvad end du blot tilbringer en enkelt dag på øen eller bliver og overnatter, er en gåtur i den flotte natur en uomgængelig aktivitet. Du kan vælge at begive dig ud uden noget mål og se, hvor stierne fører dig hen. Du kan også vælge at følge en af de fastlagte ruter. Der findes tre fastlagte stier på øen – den blå på 3,5 km, den røde på 4 km og den gule på 5 km.

En af de mindre grusveje på Bågø

Ude på de tre ruter vil du støde på udsigtsposter, særlige bygninger og generelt bare smuk natur. Du kommer igennem opdyrket land og vild natur. Hele ruten går af den fastlagte sti, og du kommer derfor ikke på vildspor eller ender i en blindgyde. Læs mere om de tre ruter lige her.

Hvis du ønsker at overnatte på øen, skal du enten medbringe eget telt eller leje et sommerhus på forhånd. Du kan slå teltet op eller parkere din medbragte campingvogn på campingpladsen, som deler badefaciliteter med havnens gæster. Lige ved siden af havnen ligger en fin badestrand, hvor man kan få mange timer til at gå. Du kan læse mere om overnatningsmulighederne på øens egen hjemmeside.

Da vi besluttede at tage til Bågø, måtte vi tidlig op for at nå færgen fra Assens.

Den lille ø er kun 6,23 km2 og har kun 18 faste beboere, men sikken en naturperle her i det sydfynske øhav.

Selvom øen ikke er større, havde vi taget vores cykler med, og også en madpakke for øen har kun en lille havnekiosk som kun var åben mellem kl. 15 og 17.

Vel ankommet til øen, startede vi med at sætte kursen mod øens kirke, som lå lidt nord for byen. På vej derop, var der en fin asfalteret vej, som sluttede ved kirken.

Vejen fra havnen op mod byen på Bågø

Selvom øen ikke er større, havde vi taget vores cykler med, og også en madpakke for øen har kun en lille havnekiosk som kun var åben mellem kl. 15 og 17.

Vel ankommet til øen, startede vi med at sætte kursen mod øens kirke, som lå lidt nord for byen. På vej derop, var der en fin asfalteret vej, som sluttede ved kirken.

Kirken ligger smukt ved udkanten af byen. Nøglen sad i døren til den lille kirke, så vi låste os selv ind og så den sødeste og enkle almuestil i kirken.

Kirken på Bågø
Kirken var indrettet i fineste almuestil
Flot udsigt fra kirken

Fra kirkebesøget kørte vi videre udaf en grusvej der første os venstreom øens nor, hvor der var masser af fugle. For enden af grusvejen blev vi stoppet af et skilt der forbød videre færdsel p.g.a. de mange ynglende fugle og det respekterer vi naturligvis og nød istedet den smukke natur udover engen og vandet. På et tidspunkt kom en rørhøg svævende ganske tæt over hovedet på os.

Fuglereservatet for enden af vejen var lukket for offentligheden

Tilbage i byen måtte vi konstatere at den var ret øde, men vi fandt øens museum, en bod der solgte marmelade og en gårdbutik der solgte kød.

Øens museum
Museets samling af gamle landbrugsmaskiner
Øens gårdbutik

Fra museet kørte vi hen til øens russisk oktodokse kirke som vi lige måtte besøge. Udefra ser kirken ikke ud af meget.

Historien om den ortodokse kirke er, at i 2001 inviterede den danske teolog Jørgen Laursen Vig, der ejede Hesbjerg Slot på Fyn, den russiske nonne Amvrosija til Danmark med det formål at opbygge et russisk ortodoks kloster på sit slot. Klostret blev dediceret til den sidste russiske Tzar Nikolaj, der var søn til den danske prinsesse Dagmar. Klosteret hører under det russiske patriarkat i Moskva.

I 2005 døde Jørgen Laursen Vig og i 2012 flyttede Nonne Amvrosija til den lille ø Bågø ud for Assens, hvor hun siden har ført klosteret videre og fået opført en smuk lille kirke. Ved forskellige højtider holdes der gudstjenester, når der kommer en russisk ortodoks præst fra København. 

Birger foran den lille ortodokse kirke
Et kig ind i den ortodokse kirke

Efter besøget i den lille kirke, kørte vi igen udad en grusvej der gik højreom noret og forbi en gård der var blevet oversvømmet af en stormflod i 1872. Her var opført en mindesten der viser hvor højt vandet stod. I byens museum kan man læse mere om stormfloden.

Mindestenen over stormfloden

Da vi kørte videre udad grusvejen stoppede den brat, og vi blev enige om at det var det rette sted at indtage vores frokost.

Så stoppede vejen
Frokost i det grønne

Naturen på øen er hel fantastisk og ganske uberørt men vi så desværre ikke de over 100 rådyr der skulle befinde sig på øen da vi efter frokost igen fandt en ny grusvej der førte os langs vandet med udsigt mod Assens.

På vej ud til vandet kom vi igennem en lille lund
Et kig mod havnen

Grusvejen førte os videre tilbage til havnen og så var der faktisk kun en lille vej mere ud til øens fyrtårn.

Øens fyrtårn

Her blev det til et lille hvil hvor vi nød østemningen og den totale stilhed i det fine vejr inden det var tid til at forlade øen og vende næsen mod Assens igen. Jane brugte bl.a. tiden på at lave lidt stenkunst, som skulle forestille Birger der fik en lille lur på langs.

Lidt stenkunst

Så hvilken herlig ø som vi varmt kan anbefale, hvis man altså er til total ro og skøn natur og ellers har sørget for proviant hjemmefra.

Vi nød naturligvis også den dejlige sejltur, da færgen ankom til øen og sejlede os tilbage til Assens.

Den lille færge mellem Bågø og Assens