Medicin på rejsen

Medicin på rejsen
Medicin på rejsen

Hvis du bruger medicin, skal du inden du rejser undersøge, hvorvidt din medicin er omfattet af kravet til pillepas.

Du kan læse mere om, hvilken medicin der er omfattet her.

Hvad er et pillepas?

Et pillepas er relevant for dig, der bruger euforiserende medicin og rejser til et land, der er med i Schengen-samarbejdet.

Et pillepas lader din medicin rejse med

Euforiserende (narkotiske) stoffer er i stort set alle lande undergivet regler om kontrol. Det gælder også i Danmark. Det betyder, at du ikke frit må indføre eller besidde medicin, som indeholder sådanne stoffer. Får du medicin, som indeholder euforiserende stoffer, og skal rejse til et af disse lande, har du derfor mulighed for at få en medicinattest på apoteket, det såkaldte pillepas!

Til eget forbrug

Et pillepas eller en medicinattest er det dokument, som du på forlangende kan vise til myndighederne, hvis du rejser til et land hvor det kræves. Et pillepas dokumenterer, at den medbragte medicin er til dit eget brug.

Hvilken type medicin gælder et pillepas for?

Du behøver ikke et pillepas for at medbringe astmamedicin, gigtmedicin, hjertemedicin, hormoner, hudmidler og infektionsmedicin på rejsen.

Som hovedregel vil pillepasset være aktuelt ved medicin, som indeholder stoffer, der virker euforiserende, og som påvirker centralnervesystemet. Fx sovemedicin, stærke smertestillende midler, der indeholder morfin og beroligende midler.

Der kan forekomme medicin, som ikke står på listen, men som du alligevel kan få en medicinattest til. Er du i tvivl, så spørg din læge eller på apoteket.

Hvordan får jeg fat i et pillepas?

Alle landets apoteker udsteder gratis pillepas. Det er en fordel, hvis du henvender dig på apoteket, hvor du købte eller køber medicinen. (Husk bon og emballage, hvis du allerede har købt medicinen.)

Du skal altid huske at medbringe dit pas, for at få en attest.
Hvis du ønsker et pillepas, skal du have en recept fra lægen. Også selvom det drejer sig om medicin, der normalt er i håndkøb.

I hvilke lande er pillepasset gyldigt? 

Pillepasset er gyldigt i disse Schengenlande: Belgien, Bulgarien (deltager på sundhedsområdet), Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Kroatien (deltager på sundhedsområdet), Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Hvis du rejser til et land, hvor pillepasset ikke er gyldigt? 

Du skal kontakte det pågældende lands ambassade/repræsentation i Danmark for at høre, om lovgivningen giver mulighed for at medbringe medicin på en rejse, og hvilken dokumentation der kræves.

Apoteket kan udstede et pillepas, hvis ambassaden/repræsentationen meddeler dig, at pillepasset kan accepteres som dokumentation.

Vær OBS på at Grønland og Færøerne ikke er med i samarbejdet om pillepas, og du skal derfor gøre som ovenfor beskrevet og kontakte ambassade/repræsentation i Danmark.

Til de fleste rejser kan du overveje at medbringe:

  • Almindelig smertestillende medicin
  • Medicin til lindring af transportsyge
  • Hudmidler, f.eks. til behandling af kløe, solskoldning og betændelse
  • Middel mod diarré
  • Plaster, bandage eller lignende.
Nødvendig medicin på rejsen
Nødvendig medicin på rejsen