Oia

Oia er en lille by som ligger lidt sydøst fra Aveiro ca. 70 km syd for Porto. Da vi ankom til Oia havde temperaturen sneget sig op på de omkring 30 grader, og den varme fik vi glæde af hele den uge vi var i området.

Oia er ikke det mest spændende sted i Portugal, for området består mest af den ene lange strand efter den anden, og få byer inde i landet.

Vi var havnet et ret sjovt sted hvor der både udlejes ferielejligheder og hvor der er plads til autocampere. Stedet har en kæmpe have, hvor der løber høns og kaniner rundt og der er også en dejlig grillplads og borde og bænke.

Haven ved vores opholdssted i Oia

Lejligheden vi fik lå på 1. Sal, og selvom der var køkken, var det begrænset hvor meget mad vi fik lavet, for også her var køkken redskaber en by i Rusland. Der er f.eks. ingen middagstallerkener og kun 2 knive og 2 gafler. Så var det jo godt at Jane havde sit eget lager af køkkengrej med. Ihvertfald en god læring når man tager på langfart.

På vores tur op til Oia ved Averio som bliver kaldt Portugals svar på Venedig, gjorde vi lige holdt i Figueira da Foz, som er en rimelig stor by ud til Atlanterhavet og med et stort casino. Det blev kun til et kort ophold, men byen kunne godt være interessant, set ud fra dens størrelse og de mange hoteller langst strandpromenaden. Byen mindede dog også meget om de turistbyer der ligger på Algarve kysten.

Jane på byskiltet ved Figueira

Ved Aveiro og strandene omkring byen, ligger der et kæmpe laguneområde og helt ude ved Atlanterhavet ligger en landtange med den ene lækre badestrand efter den anden. Det er dog nogle ret øde strande på den årstid hvor vi besøgte området (maj måned).

Lækker strand nord for Aveiro

Det var selvfølgelig nærliggende at tage ud på en tur til landtangen og både se de flotte strande og de bolsjestribede huse, som området er kendt for.

De stribede hus på landtangen nord Aveiro

Vi var også på tur ind til selve byen Aveiro, som er en rigtig hyggelig by med masser af restauranter og butikker samt en masse gamle huse. Som nævnt bliver byen kaldt for Portugals svar på Venedig, og er derfor ret så turistet, men klart et besøg værd. I byen er det naturligvis muligt at få en kanalrundfart i de mange kanaler, og det blev også prøvet.

Kanalrundfart i Aveiro

I håbet om at det ville være lidt køligere ude ved vandet, var vi også en tur ude ved kysten ved Praia de Mira. Her var vi heldige at se hvordan der blev fanget sardiner som blev hevet op på stranden i store net af en traktor. Herefter blev sardinerne skovlet op i kasser, og så var der ellers gang i sortering af sardinerne ved borde der var stillet op lige i nærheden. Det var en stor oplevelse af se hvorledes det foregik, og det var tydeligt, at det var en opgave de lokale virkelig samarbejdede om.

Sardinfangst på stranden ved Mira

Det var også her det var tid til at få dyppet tæerne endnu engang i Atlanterhavet, med håb om at vi kunne komme ud og bade, men vandet var og blev koldt.

Jane dypper endnu engang tæer i Atlanterhavet

I Ovar, som vi troede var en lille by nord for Aveiro, blev vi overrasket over, at det viste sig at være en større by og vi røg direkte ind på et lørdags marked. Det var mægtig hyggeligt at gå rundt mellem boderne som faldbød alt fra fisk, blomster og frugt og grøntsager samt tøj.

På en nærliggende strand Praia do Furoudo fandt vi et fint sted hvor vi både kunne få lidt skygge og nyde solen og ikke mindst de store bølger der buldrede ind mod stranden.

Praia do Furoundo

Det er helt tydeligt at badning ikke kan foregå som vi kender det i Danmark, for de store bølger ville vælte en omkuld hvis man forsøgte at gå længere ud end til knæene.

Vi så også kun badegæster der stod i vandkanten og forsøgte at blive våde, når bølgerne kom buldrende.

På vej retur tilbage til Oia gjorde vi holdt ved en lille havn i byen Murtosa som ligger i det kæmpe laguneområde ved Aveiro. Her fik vi igen set storke og her også flamingoer ved vådområderne. Desværre er det ret så svært at komme tæt nok på flamingoerne, at de er til at fotografere, men de er der trods alt.

Storke på pæle ved laguneområdet ved Aveiro