Lavados

Ved Lavadores syd for Porto, havde vi valgt at bo uden for storbyen Porto, for at slippe for at køre bil inde i byen.

Lavadores ligger helt ud til Atlanterhavet med en flot strandpromenade med masser af strande, restauranter og barer.

Strandpromenaden i Lavadores

Vi havde været heldige at leje en fin lejlighed på 3. sal med flot udsigt udover Atlanterhavet. Denne lejlighed manglede absolut intet, heller ikke køkkengrej 😊

Udsigt over Atlanterhavet fra vores lejlighed

Som nævnt ville vi ikke køre i bil ind til Porto, så i stedet tog vi den lokale bybus fra et nærliggende busstoppested. En busbillet koster 2 euro pr. person hver vej, og skifter du bus undervejs, skal du købe ny billet. Du skal være forberedt på det der minder om vanvidskørsel, når der køres bybus i Porto, men vi kom da helskindet frem og tilbage de gange vi gjorde det.

Porto er en fantastisk by, meget turistet og nogle steder meget fattig. Det er en god ide at tage gode travesko på, for de små gader snor sig meget stejlt op og ned, og du kommer til at gå rigtig meget.

De smalle gader i Porto

Byen ligger ved den smukke Douro flod, hvor der i gamle dage blev sejlet vin og portvin ind fra baglandet. Det siges at det var englænderne der opfandt Portvinen helt tilfældigt, fordi de begyndte at putte yderligere alkohol i vinen, så den skulle holde sig bedre på de fade der blev sejlet ind fra baglandet, hvor druerne og vinproduktionen var.

Douro floden der løber igennem Porto

Selve centrum af Porto ligger nord for Douro floden, og alle de kendte portvinshuse, ligger syd for floden i kvarteret Vila Nova de Gaia.

Der er masser af seværdigheder at se i Porto, dels en masse kirker, paladser og andre flotte bygninger.

En af de smukt dekorerede kirker

Af de mere karakteristiske bygninger, er den gamle banegård, der er udsmykket utroligt smukt med masser af kakler.

Den smukke banegård i Porto er for nyligt blevet restaureret

Herudover er det sjovt og inspirerende at gå rundt i den gamle bydel, og se husene og de store pladser samtidig med at der er masser af turister.

En af de smukke pladser nede ved floden

Ligesom i Lissabon, har Porto også en enkel gammel sporvognslinje, som har en bane der kører op langs floden. Den skulle vi naturligvis også, som ægte turister, afprøve.

Porto har kun en sporvognslinje der kører langs floden

Før vi ankom til Porto, havde vi faktisk ikke smagt et eneste glas portvin, og det er jo uundgåeligt, når du besøger Porto.

Vi havde derfor planlagt en hel portvinsdag, hvor vi skulle smage en masse portvin, og også blive lidt klogere på fremstillingsprocessen og de enkelte typer portvin.

Vi tog naturligvis den lokale bybus ind til Porto, og stod så af ved den smukke katedral i Porto. Her kunne vi komme med et lille tog rundt i byen, og samtidig blive kørt ud til et Portvinshus på den anden side af floden.

Det lille tog der kørte os rundt i byen og ud til et Portvinshus på den anden side af floden

Vel ankommet til portvinshuset, fik vi vist en lille film om portvinsfremstilling, og herefter var der mulighed for at se stedet, hvor de mange tønder og fade blev lagret.

Birger ved de mange fade med portvin

Og så var det endelig tid til selve portvinsmagningen, hvor vi havde valgt at få chokolade til. Det fremhæver nemlig smagen i portvinen.

Så er der serveret
Chokoladen gjorde faktisk noget med smagen i Portvinen
Det kan godt blive lidt tåget med al det portvin

Vi fik naturligvis også købt et par flasker af den liflige væske.

Efter vores lille udflugt, blev vi kørt tilbage til Porto centrum, hvor vi gik over en af de smukke broer til de mange portvinshuse, der ligger i kvarteret Vila Nova de Gaia, som området hedder på den anden side af floden.

Her besluttede vi at købe en times flod cruise på Douro og efterfølgende tapas og portvinssmagning på en nærliggende restaurant.

Flodcruice på Douro

Båden, som var en kopi af de både der havde sejlet portvinsfade op ad Douro floden, sejlede først ind mod baglandet og efterfølgende ud mod flodmundingen.

På restauranten fik vi serveret en dejlig tapas og igen 3 dejlige glas portvin.

Så står den på Tapas og lidt mere portvin

Portugiserne er heldigvis ikke nærige når der skænkes op, og vi var glade for at vi skulle med bybussen hjem igen til Lavadores.

Vores næste stop var på kajkanten ved de mange portvinshuse, hvor vi lige kunne nå en smagning på en af de lokale barer, inden vi skulle på rundvisning og smagning på det kendte portvinshus Burmeister.

På den lokale bar bestilte vi et “smagskit”, men da vi så at det bestod af 5 godt fyldte portvinsglas, så blev vi enige om at dele, da de mange smagninger var begyndt at vise sin virkning.

Portvinshuset Burmeister ligger lige under den smukke Luís I-broen, og her fik vi en flot guidet tur og rundvisning, samt endnu en vinsmagning.

Rundvisning og smagning i portvinshuset Burmeister

Godt mættet af portvin var vi lige forbi et sjovt museum der ligger på kajen, der viser alt om bacalhau som er tørret torsk. Her var en ung smuk pige i gang med at lave nogle bacalhau boller. Bacalhau findes i et hav af opskrifter, og selvom vi flere gange prøvede at finde modet til at smage det, så endte det altid med at vi sprang over. De tørrede fiskestykker som Bacalhau laves af, findes forøvrigt i alle supermarkeder.

Så laves der bacalhau boller

Busturen tilbage til Lavadores var lidt sjovere end normalt, og det var dejligt at komme tilbage til lejligheden og få et køligt glas af vores ynglingsrose Cacho Fresco på altanen.

Så er det tid til et glas forfriskende rose ovenpå al det portvin

Vi brugte vel 4 hele dage på at se Porto, og mæt af både portvin og turister var det også tid til en tur op Povoa de Varzim, der ligger nord for Porto, selvom vejret ikke var det bedste.

Flot boulevard i Povoa de Varzim

Byen er en rigtig charmerende perle, med en masse gamle og hyggelige huse og pladser, og det var dejligt at komme lidt væk fra Porto og de mange turister.

Et af de hyggelige torve i byen Povoa de Varzim

Herudover fik vi også set lidt af området syd for Lavadores.