Diernæs Strand

Udsigt til Barsø ved Diernæs strand

I juli 2023 valgte vi at tage en uge til Diernæs Strand i Østjylland, for bl.a. at besøge Årø og områderne i østjylland.

Vi havde lejet et sjovt gammelt sommerhus med en fantastisk udsigt over til Barsø. Huset var lidt “klamhug” med mange hjemmelavede løsninger og tilbygninger, men der var hvad vi havde brug for, og udsigten rådede bod på det meste.

Haderslev er en rigtig hyggelig by, så vi startede vores første dag med at køre de ca. 15 min. kørsel ind til byen for at studere den lidt nærmere. Vi har tidligere været i byen i forbindelse med Janes arbejde, men det er altid godt at få genopfrisket ens hukommelse og ikke mindst se nye steder.

På vej ind til Haderslev kom vi forbi den lille landsby Vilstrup, som har en meget smuk kirke lige uden for byen. Vi fik desværre ikke set kirken indeni, men smuk så den ud, med det specielle tårn.

Vilstrup kirke

Da vi ankom til Haderslev, startede vi med en gåtur ned at byens gågader, og fik også set Haderslev flotte domkirke, inden vi endte nede ved Haderslev dam, hvor vi fik en is. Her er der forøvrigt mulighed for en sejltur i lille bådfart samt at kunne leje vandcykler.

Det lille torv i Haderslev
Den smukke domkirke i Haderslev
Haderslev Dam

Efter den hyggelige rundtur og lidt frokost tog vi tilbage til sommerhuset for at få en badetur. Det blev dog kun til lidt hygge på stranden, da vandet ikke var specielt indbydende og selv ungerne råbte højt op om at vandet var koldt.

Stranden ude foran sommerhuset

I stedet tog vi vores cykler og kørte ud mod den nærliggende campingplads og Sønderballe hoved.

Dagen efter gik turen til Årø som vi har talt så meget om de sidste par år. Årø ligger ved Årøsund ca. 15 km fra Diernæs strand.

Fra Årøsund tog vi færgen over til Årø med vores cykler og så gik vi ellers igang med at udforske øen.

Jane på færgen over til Årø

Vi valgte at starte med at køre sydom øen og var overrasket over hvor fin en asfalteret vej vi havde at køre på.

Undervejs kom vi forbi Årø vingård, som vi dog kørte forbi uden at stoppe – det var stadig tidlig på dagen.

Der var flere fine vinmarker på Årø, og der var også mulighed for at smage på vinen.

Istedet kørte vi ned til stranden på det sydligste punkt og fik en sodavand mens vi nød udsigten udover vandet.

En hyggelig plet til at holde et lille hvil på cykelturen Årø rundt

Vi fortsatte videre nordpå øen, til vi kom til en vej der kørte os ned til Årø kalv, som er et vildtreservat som er lukket for offentligheden her i ynglesæsonen. Vi fik dog et flot kig over til Assens og udover reservatet.

Kig mod Årø kalv, der er et fuglereservat der var lukket for offentligheden

Den videre cykeltur fortsatte forbi Årø fiskerøgeri og campingplads.

På et tidspunkt stoppede den fine asfalteret vej og gik hen og blev en grusvej som endte ud i et T-kryds. Her valgte vi at dreje til højre og kom ud til øens fugletårn der igen gav os et flot kig udover reservatet og udsigt til Assens.

Birger ved øens fugletårn

På turen tilbage mødte vi endnu en lille grusvej der førte os ud til et lille pumpehus.

Det lille pumpehus

Da vejen var stoppet måtte vi tilbage af samme vej indtil vi igen mødte en lille vej der førte os op til byen. Her blev den lille kirke besøgt. En sød lille kirke som lå dejligt i udkanten af byen.

Øens lille kirke
Kirken set indefra

Så var det blevet tid til frokost, og vi besøgte derfor Cafe Årøgård, hvor vi fik en let frokost.

Vi havde heldigvis læst at man kun kan betale med kontanter på øen, så vi havde medbragt kontanter, så vi slap for at vaske op efter frokost.

Øens bryggeri havde også været en mulighed til frokost.

Så var der kun 2 små veje tilbage at udforske på øen og de var begge blinde. Den ene gik langs kysten ud til øens gårdbutik og den anden gik ud til en gård, hvor vi havde været forbi da vi kørte fra pumpehuset.

Den smukke udsigt op langs kysten fra havnen

Tilbage i byen var det tid til en is på havnen inden færgen kom og fik os retur til fastlandet.

I Årøsund tog vi en lille havnecruice og nød stemningen inden vi fandt på at køre ud til Halk hoved, hvor vi troede vi kunne komme ned på stranden.

Det viste sig at være en kæmpe blindgyde, hvor den lille grusvej vi var kommet ud på, pludselig stoppede.

Så var vi kommet lidt på afveje.

Efter at have fået vendt bilen med cyklerne bagpå kørte vi istedet videre til Hejsager strand som godt nok var noget af et turisthelvede.

Hejsager strand med masser af mennesker.

Vi sad dog og kiggede på det hele inden vi valgte at tage turen hjem til sommerhuset via Kelstrup som også bød på en mondæn strandvej.

Næste dag startede med et heftig regnvejr, så da det værste var overstået tog vi en tur ned over grænsen for at shoppe ved Aventofte.

Vi gjorde også et kort stop i Tønder, hvor vi fik lidt frokost, på byens nyrenoverede torv. Da vi for nylig har været i Tønder, sprang vi turen op i byen over, selvom en tur op og ned af gågaden ellers er et besøg værd.

Torvet i Tønder er for nyligt blevet renoveret

Efter frokost kørte vi til Åbenrå. Det er mange år siden vi har været oppe i byen, og vi var faktisk lidt I tvivl om vi i det hele taget havde været der, men heldigvis fik vi øje på en hyggelig restaurant på et lille torv som vi begge kunne huske vi havde spist på. Det må være alderen der trykker Ha-ha.

Gågaden i Åbenrå

Efter vores strøg tur var vi lige et smut nede på havnen inden vi satte kursen mod sommerhuset.

Lystbådehavnen i Åbenrå

Næste dag fik vi nærstuderet nærområdet og specielt det næs der går ud og som vist nok hedder Basmark.

En smuk sø på vej ud til Kalvø

Området er meget kuperet og meget smukt, og vi er meget overrasket over hvor alt er super velholdt både på landet og i de byer vi er kommet igennem.

Vi startede med at køre til Sønderballe hvor vi drejede mod Sønderballe hoved. Det viste sig at være en blindgyde langt ude i en skov hvor vejen stoppede ved et missionshus.

På vej ud til Sønderballe hoved

Tilbage i Sønderballe gik turen videre mod Genner strand hvor vi gjorde holdt og gik en lille tur i området. Her var rigtig hyggeligt og igen var alt meget velholdt.

Den hyggelige Genner strand

Herfra kørte vi videre ud til Kalvø hvor vejen stoppede ved Kalvø badehotel. Der er sikkert mange dejlige gåture i skoven på Kalvø som er en lille halvø og hvor der også ligger en lille havn.

Den lille havn på Kalvø

Det blev ikke i dag vi skulle på skovtur, så istedet gik turen videre til Løjt kirkeby hvor vi stoppede op og fik set byens kirke som efter sigende skulle have et skævt kirketårn. Det synes vi nu ikke, men vi synes det var en rigtig flot kirke både ud- og indvendigt.

Den smukke kirke i Løjt kirkeby
Indvendigt i kirken var en smuk kuppel og altertavle

Fra Løjt kirkeby kørte vi videre mod Barsø færgefart hvor den lille færge til Barsø sejler. Her nød vi udsigten og fik set den meget lille færge der kom ind og lagde til.

Den lille færge der går til Barsø

Udover landet gik turen til Loddehøj strand hvor der lå en campingplads. Vi måtte herfra køre tilbage til Løjt Kirkeby hvor vi tog vejen over Hellet ned til Skarrev strand. Denne vej endte også blindt, men nu kunne vi se ind til Åbenrå via Åbenrå fjord. Herude lå en masse sommerhuse og en campingplads.

Jane ved den lille havn ved Skarrev strand.

På vejen tilbage kunne vi køre mod Dyrehave som også ligger flot ned til vandet og hvor det var muligt at leje alternative campingmuligheder.

Alternativ campingmulighed ved Dyrehave Strand

Da det var langt over frokosttid satte vi herfra kursen mod Åbenrå så vi kunne få lidt at spise.

Det er ikke mange steder der ude på landet hvor der ligger restauranter, vi så faktisk kun en Restaurant Knapp på vej ind til Åbenrå, og den kørte vi forbi.

Det var et meget smukt område vi fik set i dag, og vi kan derfor kun anbefale en rundtur ude på Basmark.

Det var en regnfuld morgen vi stod op til dagen efter, og da vejrudsigten bød på lidt af hver resten af dagen, valgte vi at besøge et par af Sønderjyllands byer.

Igen en dag med mulighed for kraftige byger.

Vi valgte at køre udover landet af de små veje og første by på vores rute blev et kort stop i Vojens, men da der var vejarbejde og en masse omkørsel fandt vi aldrig rigtig byen, så vi valgte at køre videre.

På vores vej til Gram, kom vi igennem Skrydstrup, hvor vi lige kørte forbi kassernen, hvor F16 flyene holder til. Desværre kunne vi ikke se nogle fly, men vi hørte et fly lette.

Da vi ankom til Gram var det tid til at nærmere på slottet.

Gram slot

Vi så kun slottet udefra og fik gået en tur i slotsparken. Men et fint slot og pæn slotshave som dog godt kunne trænge til en kærlig hånd et par steder.

Gram slotshave med den lille sø
Den flotte vandskulptur i slotshaven

Lige over for slottet, ligger et lille hus, hvor skelettet af en narhval er udstillet. Der er en sjov historie om hvorfor narhvalen er udstillet lige netop her.

Hvalhuset i Gram

Næste by på ruten var Ribe som vi besøgte i vinter, men det er altid noget andet at komme til byen om sommeren hvor det summer af liv og med en masse turister. I dag var der små boder langs Ribe å, der solgte loppeting og lidt lokale sager, og så fik vi naturligvis en lille gåtur op ad gågaden inden vi fik frokost på Postgården.

Den smukke domkirke i Ribe
Loppemarked ved Ribe å

Sidste by på ruten blev Haderslev hvor vi fik en is nede ved dammen inden kursen blev sat mod sommerhuset på Diernæs strand.

Jane ved Haderslev dam tæt på ishuset

Næste dag ville vi gerne ud og se området nord for Haderslev fjord.

Vi startede derfor med at køre ind til Haderslev og videre nordøst på til Vonsbæk kirke hvor vi i dag gjorde holdt og var inde og se den lille kirke. Her kom vi i snak med en lokal mand som anbefalede os at besøge Sillerup mølle på vores videre tur i området.

Vonsbæk kirke
Kirken indvendig

Vi startede dog med at køre ud til Ørby hage hvor Haderslev fjord går ind, men vejen stoppede i en lille landsby og det var ikke til at komme ud til vandet nogen steder så vi kunne se ind til Haderslev.

Vi fortsatte derfor til Sillerup mølle, hvor vi hurtigt blev budt velkommen af en af de lokale frivillige i møllelauget som fortalte en masse om møllen på ægte sønderjysk 😉

Sillerup Mølle
Birger på sigthseeing inde i møllen

Vi fik også selv lov til at gå lidt på opdagelse inden vi fortsatte vores tur ud over landet til Hejlsminde hvor det var blevet tid til lidt frokost.

På havnen kom vi i snak med et par lokale da vi stod i læ for en af de heftige byger, og de anbefalede varmt en tur til Christiansfeld selvom vi har været der før, og ikke har været synderlig begejstrede, men vi valgte at køre dertil og blev heldigvis positiv overrasket denne gang.

Hjelsminde strand

I Christiansfeld blev vi i den lokale boghandel anbefalet at se byens specielle kirke og ikke mindst kirkegård.

Kirken inde i byen er ejet af brødremenigheden og skiller sig ud fra andre kirker ved at der ikke er noget alter og at der er sand på gulvet. Herudover tror de ikke på Jesus men istedet for jomfru Maria. Deres kirkegård er ligeså speciel for her ligger man ikke i fælles familie grave men istedet adskilt mænd og kvinder.

Kirken i Christiansfeld
Birger på den specielle kirkegård i Christiansfeld

Efter at have set kirken gik vi hen til kirkegården og på vejen stødte vi på et nyrenoveret handelshus i 3 etager der havde en masse meget fine boligindretningsting, og ikke mindst masser af kork varer fra Portugal.

En flot væg i kork i det fine handelshus
Flere korkting i handelshuset

Efter at have set både handelshuset og kirkegården var det tid til kaffe og kage i byens berømte konditori, hvor der også bliver lavet byens berømte honning kager.

Så er der kaffe og kage i Christiansfeld fine bagerforretning der også sælger honningkager

På vej tilbage til sommerhuset tog vi lige en lille afstikker ned til Tormaj strand som ligger flot ned til den bugt vi også kigger ud på fra sommerhuset.

Tormaj strand

En dejlig uge i det østjyske var ved at gå på held, og det var med nogle gode minder vi sagt farvel til Diernæs strand næste morgen.