Jungshoved

Sidst i juni 2024 havde vi valgt at leje et sommerhus ved Bønsvig strandJungshoved. Vi at medbragte vores cykler, så vi også kunne komme ud og opleve området på nærmere hold.

Jungshoved er en halvø sydøst for Præstø. Den afgrænses mod nord af Præstø Fjord, mod øst af Faxe Bugt og mod sydvest af Jungshoved Nor. Midt på halvøen ligger landsbyen Jungshoved By. På en pynt længst mod sydvest ligger Jungshoved Voldsted og Jungshoved Kirke. Pynten længst mod øst kaldes ligeledes for Jungshoved.

Jungshoved er nok et af de steder man er lidt tilbøjelig til at overse, måske fordi man enten er på vej til Præstø eller Møn. Og det er rigtig synd, for efter nu at have nærstuderet området, er vi meget positive overrasket over de mange smukke steder der er i området.

Dagen hvor vi startede vores ophold på Jungshoved, startede med gråt og kedeligt vejr, men heldigvis så det ud til at vejret skulle blive rigtig godt den kommende uge, hvor vi skulle være i området.

Nu hvor vi bor i det sydfynske, tog vi for forandringens skyld færgen fra Spodsbjerg Langeland til Tårs, fremfor at køre op til Nyborg og tage broen over til Sjælland.

Så sejler vi fra Spodsbjerg til Tårs

Efter færgeturen fortsatte vi til Præstø havn for at mødes med sønnike der gjorde os selskab i weekenden.

Vejret blev desværre ikke bedre da vi ankom til Præstø, tværtimod fik vi en masse finregn, så vejret bød ikke på den store sightseeing i Præstø, men istedet på en god frokost på havnen. Vi fik også ganske kort se den lille munkehave der ligger på havnen.

Den lille munkehave på Præstø havn

Efter frokost kørte vi ned til den lille Stavreby havn, hvor vi for mange år siden købte vores første båd sammen, nemlig “lille Tøffe”. Her gjorde vi dog kun et kort ophold for regnen fortsatte.

Stavreby havn

Vi kørte derfor mod sommerhuset som ligger ved Bøged strand, men desværre kunne vi først få nøglen fra nøgleskabet kl. 16. Da det stadig regnede besluttede vi at indtage den overdækket terrasse og lave en kop kaffe på vores medbragte campingblus.

Så blev det tid til kaffe på terrassen ved sommerhuset
Birger venter tålmodigt på at vandet koger

Her hyggede vi så til vi endelig kunne komme ind i huset.

Det var et dejligt sted vi var havnet på Jungshoved. Sommerhuset var ok omend lidt slidt, men her var fredeligt og vi havde hver dag besøg af et par rådyr. De fleste dage kom en hind, som også kunne finde på at overnatte på græsplænen, eller også kom en buk der havde travlt med at støvsuge græsplænen for nedfaldne æbler. Herudover så vi en dag en hind med hele 2 kid og en anden dag en hind med et enkelt kid.

Den flotte buk der dagligt kom besøg i haven
Fru rådyr som vi kaldte Yrsa
Et andet fru rådyr med hendes 2 kid

Både sønnike og jeg var enige om at vores første tur fra sommerhuset, skulle gå til Nyord som absolut er et af vores favoritter her på sydsjælland og som vi har besøgt et utal af gange-

Udover nogle fantastiske strandenge med masser af fugleliv, er den lille by på øen den rene landsby idyl, og det er kun tilladt at gå og cykle i byen. Beboere må dog gerne køre ind.

Den lille vej der fører over dæmningen til Nyord
Et kig udover de smukke strandenge med masser af fugeliv
Kig mod Sjælland og dæmningen

Efter at have været en tur i øens fugletårn kørte vi ind og parkerede ved byen og gik herefter hen til byens sekskantede kirke og stak hoved indenfor.

På vej til Nyords 6 kantede kirke midt i byen

Herefter fortsatte vi ned til øens lille havn inden vi fortsatte rundt i byen. Siden vi sidst besøgte øen, var der åbnet en lille cafe der bl.a. solgte is og kaffe, og det var en god anledning til lige at holde et lille hvil og få en iskage.

Kig fra den lille cafe udover den lille havn
Det var ikke det store der skete nede på den lille havn, men hyggeligt er der

Vi besøgte også den lille butik der bl.a. solgte glasting og her måtte vi lige have en af de smukke glaskugler som vi har et par stykker af i forvejen.

De smukke glaskugler kan bl.a. bruges til at hænge ud i træerne i haven

Efter vores rundtur i byen kørte vi ind til Stege for at nyde vores medbragte mad inden vi returnerede til sommerhuset.

Så var der dømt frokost på havnen i Stege

Efter at have sendt sønnike hjem til København og fået lidt aftensmad, tog vi vores cykler og kørte ned til stranden for at se Sct. Hans bål. Her nød vi udsigten og det flotte bål inden vi kørte retur til sommerhuset.

Det flotte Sct. Hans bål på Bøged strand

Jungshoved har vi som tidligere nævnt, egentlig aldrig nærstuderet så næste dag var det op på cyklerne for at udforske området.

Vi startede med at køre igennem det sommerhusområde vi er havnet i og fandt herfra vejen mod Bønsvig som førte os igennem den meget mørke og tætte skov til Svend Gønges hule.

Så er vi på vej ind i den tætte og mørke skov

Hulen er oprindelig en gammel jættestue hvor Svend gemte sig for svenskerne i 1600 tallet. Efter at have besigtiget hulen kørte vi ned til et lille lodshus og fik lidt at drikke inden vi kørte ud af skoven igen.

Birger på vej ned i den gamle jættestue
Så var der dømt drikkepause ved de lille lodshus
Udsigten fra det lille lodshus fejlede intet

Belært af erfaringer fra så tætte skove, undersøgte vi os lige for flåter, og det var en god ide, for de var flere der kravlede rundt på vores ben.

Fra skoven kørte vi videre mod Rone klint og nød de meget smukke landskaber.

Et af de smukke landskaber vi kom igennem på vores tur ud til Rone klinkt

Vi endte ude på Maderne hvor der nu er opført et lille tårn, der hvor det gamle fyrtårn har stået. Et virkelig smukt sted hvor man kigger over på Feddet og helt over til Faxe Ladeplads.

Den meget smukke udsigt på vej ud til Maderne
Kig udover Præstø fjord

Herfra satte vi kursen mod sommerhuset udover landet. Igen var vi positiv overrasket over det smukke landskab og nød de små landsbyer vi kom igennem på vores cykeltur.

Efter frokost tog vi bilen og kørte ind til Præstø hvor det blev til en iskage på havnen. Vi måtte konstatere at det er begrænset hvad der sker i Præstø så efter lige at have været tilbage i sommerhuset for at lave en kop kaffe kørte vi ned til den lille Stavreby havn hvor vi nød udsigten og eftermiddagskaffen.

Eftermiddagskaffe på Stavreby havn
Fantastisk udsigt fra Stavreby havn

Nu da vi var i det sydsjællandske, skulle vi naturligvis lige genbesøge Vordingborg.

Kursen blev derfor sat mod Gåsetårnet hen over land – og i dag tog vi bilen.

Kig til Gåsetårnet og byens klargøring til aftenens landskamp

Byen var ved at gøre klar til et stort sommerevent i de nærmeste uger, og foran Gåsetårnet blev der gjort klar til aftenens landskamp med storskærm og masser af fadølsanlæg.

Birger på byens gågade

Da det ikke var det store der skete i Vordingborg, besluttede vi derfor at tage ud på Masnedsø for at se hvor langt de var kommet med den nye Storstrømsbro.

Umiddelbart ser det ud til at det kun er de midterste fag der mangler, og der var også gang i en masse nyanlagte veje og rundkørslen i området.

Den nye storstrømsbro under opførelse

Det er ikke helt til at holde ind nogle steder på Madsnedsø, så vi kørte over den gamle Storstrømsbro til Falster og drejede så mod Gåbense havn hvor vi spiste et par sandwich vi havde købt inde i Vordingborg.

Den hyggelige Gåbense havn

Herudover sad vi og nød synet mod broerne i området inden vi satte kursen mod Langø nær Kalvehave som vi gerne ville besøge.

Kig fra den lille havn over mod Langø

Desværre viste det sig at man kun kan komme ud på Langø på gåben eller på cykel, så efter et kort ophold på den lille havn der lå ved broen til Langø kørte vi mod Kalvehave.

Det var her vi kom forbi Kalvehave kirke som Birger har omtalt rigtig mange gange fra den gang han sejlede meget. Birger har altid omtalt kirken og dens beliggenhed som et ægte syn på hvad Danmark er.

Kalvehave kirke
Fantastisk udsigt fra Kalvehave kirke mod broen over til Møn

Da vi nu havde mulighed for også at se nærmere på kirken kørte vi op til den, hvor vi blev taget imod af en meget sød dame der fortalte en masse om kirken og sågar bød på kaffe.

Den smukke altertavle i Kalvehave kirke

Da vi havde set kirken indvendigt, kørte vi et smut ned til Kalvehave havn. Her har vi på et tidspunkt været nede og se på en båd, vi måske skulle købe, og det er et hyggeligt sted, hvor man kan sidde og kigge op på Alexandrine bro som fører over til Møn.

Vores udflugt sluttede igen på Præstø havn, hvor vi havde fundet ud af, at Iskutteren serverer nogle meget lækre is.

Iskutteren på Præstø havn

Vi skulle naturligvis også besøge Møn, så efter morgenmaden satte vi kursen mod Kalvehave så vi kunne tage broen over til Møn.

Første stop blev Råbylille strand som et hyggeligt gensyn. Vi har nemlig flere gange haft lejet et sommerhus som KMD havde i området for år tilbage, så det var sjovt lige at genbesøge området.

Birger ved Råbylille strand

Efter et lille stop nede ved stranden tog vi videre mod Liselund slot. Her gik vi en lille rundtur i den flotte slotspark som bestemt er et besøg værd.

Det nye Liselund slot der nu er hotel og restaurant
Den smukke sø i slotsparken
Kig ind i den romantiske slotshave ved Liselund slot

Fra slottet kørte vi mod Møns klint af nogle meget små og begroede veje. Det er vist ikke længere in at slå græsrabatter, for græsset gror lystigt udover de smalle veje.

En af de smukke udsigter ved Møns klint

Det blev en smuk tur til Møns klint og Geocentret der ligger dernede. For at komme ind til stedet, kører man først 5 km gennem skoven og så bliver man lige afkrævet kr. 45 for at køre ind på områdets parkeringsplads.

Da det er mange år siden at vi kunne spæne op og ned af den stejle trappe til stranden, holdt vi os klogeligt i højden og gik ud til et af udkigspunkterne.

Det er naturligvis smukkest at se klinterne var vandsiden, men man kan jo en anden gang overveje de turbåde der tilbyder ture i området. Alternativt kan man køre igennem skoven mod Klintholm, og se om man kan komme ned til stranden der, og så gå hen til klinterne.

Flot kig ned mod stranden vbed Møns klint
Birger på gangbroen ud til en af de øvrige udkigsposter

Det blev også en smuk tur gennem skoven og det flotte landskab ned til Klintholm havn hvor vi fik lidt frokost.

Det smukke landskab mod Klintholm havn
På havnen i Klintholm ligger en række spiserestauranter

Efter frokost kørte vi videre til en strand lidt vest fra Klintholm havn, hvor vi fik et hyggeligt hvil på den dejlige strand.

Så er der dømt hvil på en lille strand vest for Klintholm havn

Turen hjemad mod sommerhuset gik af de små veje til Stege inden vi tog det sidste stykke af landevejen.

Da vi var blevet lidt nysgerrige på hvad den lille ø Langø tæt på Langebæk kunne tilbyde, kom cyklerne dagen efter bagpå bilen og så vi satte kursen mod den lille Langebæk havn, hvor vi fik parkeret bilen og spændt cyklerne fra.

Den lille, men idylliske havn ved Langebæk

Langø er kun 1,27 km2 og der ligger kun 4 huse, men der er fine stier hele vejen rundt om øen, så vi fik cyklet 10 km ialt.

En af de få grusveje på Langø

Vi startede med at køre over den lille træbro og dæmningen der forbinder øen til Sjælland.

Den lille bro der forbinder Langø med fastlandet

Allerede på dæmningen blev vi OBS på øens rige natur, da et par fiskehejre fløj forskrækket op da vi passerede. Umiddelbart efter vi var kommet over på øen lå et smukt hus som rigtig mindede om et engelsk landsted. Det hele så meget velholdt ud.

Et af øens smukke huse, der mindede lidt om et engelsk landsted

Længere ude af den lille grusvej delte vejen sig og vi valgte at køre til venstre. Efter lidt cykling stoppede grusvejen og blev mere til et par hjulspor, men det var ok at cykle på.

Så kom vi lidt uden for alfavej
En smuk sø dukkede op i landskabet

Sikken en natur og vi nød de mange smukke udsigter og den totale stilhed der var på øen. De 2 hjulspor endte faktisk hvor vi var drejet fra, så nu måtte vi køre igennem gårdspladsen på den store gård som sikkert er den der driver hele landbruget på øen. Turen over gårdspladsen førte os ud til en ny grusvej der førte os nordpå og også den endte i et par hjulspor der førte os videre rundt på øens nordspids.

Så kom vi ud på en ny grusvej der førte os nordpå
Den smukke udsigt udover vandet fra øens nordligste punkt
Så var vi på vej tilbage mod den store gård

Sikken en tur og hold da op hvor var der smukt og idyllisk. Vi endte ude ved vandet ved den store gård og sad og nød udsigten inden vi kørte tilbage til den lille Langebæk havn.

Så var der dømt pause på øens eneste bænk

Men sikken en dejlig ø, som også kan være en dejlig gåtur værdig. Blot skal man være OBS på at øen er helt øde, og der er kun en bænk ude ved vandet foran den store gård.

Inden vi kørte videre mod Kalvehave fik vi lige vores medbragte madpakke og så var det tid til en lille iskage på havnen i Kalvehave.

På vores vej tilbage til Jungshoved slog vi lige et smut ned mod Kindvig havn som absolut ikke tilbød andet end et par smultvandsfiskere og et par joller. Vi kørte derfor videre til Sandvig havn, der var en anelse større, men af samme kaliber.

Kindvig havn hvor der ikke skete det store
Sandvig havn

Sidste stop på vejen til sommerhuset blev Jungshoved kirke, som til forveksling lignede kirken i Kalvehave.

Jungshoved kirke
Kirken indvendigt

På vores sidste dag på Jungshoved var vi ret enige om at vi skulle en tur til Bøgeskoven traktørsted for at afslutte vores lille ferie med et ordentligt frokost bord.

Turen derop gav også anledning til et genbesøg i Faxe Ladeplads.

Kik mod havnen og kalkværket i Faxe Ladeplads

Turen gik videre til havnen i Rødvig som jo blev voldsomt skadet under seneste stormflod. Det var en smuk tur op langs kysten mod Rødvig, hvor vi valgte at køre på de små veje ude på landet.

I Rødvig, så det heldigvis ud til at det meste af den ødelagte havn er blevet genopbygges, selvom arbejdet med at genopføre de små fiskerhuse stadig er i fuld gang.

Kig ind til den gamle havn i Rødvig som blev voldsomt skadet under stormfloden
Der var stadig lidt vragrester på havnen
Birger foran den nye betonmole der er blevet bygget ind til havnen

Fra Rødvig var det tid til at sætte kursen mod Bøgeskoven og heldigvis var alting som det plejer – nemlig dejligt sted og masser af lækre retter på bordet. Vi blev endda gjort opmærksom på at vi kunne få 25% rabat på maden hvis vi var medlem af ældresager, og selvom vi normalt ikke skilter med at det er vi, så viste vi vores medlemskort så vi kunne få rabatten.

Traktørstedet Bøgeskoven
Dejlig frokostbuffet i de smukke lokaler i traktørstedet

Efter den dejlige frokost var det tid til at vende retur til sommerhuset så vi lige kunne få pakket og gjort pænt rent efter os.

Sikken en dejlig uge og sikken masse dejlige oplevelser vi fik med os hjem.

Jungshoved er bestemt et besøg værd.