Lyø

Med et areal på 6 km2 kan Lyø måske virke lille – men øen danner alligevel hjem for knap 90 personer. Og den lille ø i det Sydfynske Øhav har masser at byde på.

Lyø har et meget varieret landskab, fladt mod vest og bakket mod øst med to frodige tunneldale og med flotte udsigtssteder inde midt fra øen. Den smukke og unikke landsby midt på øen er bevaringsværdig med flere fredede bygninger og gadekær.

Hvis du vil besøge Lyø, skal du tage færgen fra Faaborg.

Faaborg hvor færgen til Lyø afgår

Du kan med fordel tage din cykel med på færgen, så du kan tage en dejlig cykeltur på øen. Du kan opleve øen på en enkelt dag eller blive og overnatte. Du kan sove i telt eller campingvogn, bo på vandrehjem eller leje en af de hyggelige ferieboliger. Læs mere om overnatningsmuligheder her

Cirka midt på Lyø ligger øens største by – Lyø by. Her har du mulighed for at opleve ægte landsbyidyl. Tag en spadseretur rundt i byen og nyd den hyggelige stemning. På din vej møder du den gamle landsbykirke med en karakteristisk rund kirkegård.

Lyø kirke

Gå langs de smalle gyder og nyd synet af de mange gamle bindingsværkshuse og de fem smukke gadekær. De fleste af husene stammer fra 1700-tallet, og nogle få er endnu ældre. Når du går en stille spadseretur kan du nærmest mærke historiens vingesus. Kun få steder i landet oplever du et så spændende landsbymiljø, som du oplever på Lyø.

På vestsiden af Lyø finder du Klokkestenen, som er et gammelt dyssekammer.

Klokkestenen er anlagt mellem 3500-3100 år før Kristi fødsel. Navnet kommer fra den særlige egenskab dyssekammeret har – når du slår på stenen, afgiver den klare toner. Sagnet siger, at hvis stenen afgiver sin lyd, når man slår på den, kan man få et ønske opfyldt.

Hvis du elsker at fiske, skal du huske fiskestangen, når du besøger Lyø. Du kan finde nogle gode fiskesteder på øen, og det er nemt og hurtigt at besøge flere steder på samme dag, hvis man går eller cykler mellem dem. Husk at fisketegn er påkrævet.

Hvis du vil fiske efter havørred og kysttorsk, skal du slå vejen forbi Lyø Trille. Her kan du fiske efter havørred på dybt vand uden brug af waders. Du skal dog være opmærksom på, at der i dette område er adgangsforbud fra 1. marts til 15. juli på grund af fuglenes yngleperiode. Ved Klokkestenen og på sydsiden af øen kan du ligeledes fiske efter havørred, men her kan det være en god idé at have waders på.

Revet på Lyø er i perioden 1. marts til 15. juli ynglefuglereservat. Selvom man ikke må færdes på revet i denne periode, kan du kigge på fuglene fra et fugletårn. Tårnet er placeret ved Vestersjo. Her kan du få den smukkeste udsigt ud over området, samtidig med at du får mulighed for at opleve forskellige hav- og strandfugle som f.eks. havterner. 

Hvis du vil læse mere om Lyø, og hvad du kan opleve på øen, kan du besøge øens egen hjemmeside.

Midt i juni fik vi genbesøgt Lyø, og denne gang blev en meget bedre oplevelse end sidste gang, for i dag havde vi vores egne cykler med, fremfor sidste gang hvor vi lånte cykler på havnen på Lyø, og de var nogle værre skærveknusere som var rigtig dårlige at cykle på.

Det gjorde så at vi fik set meget mere af den dejlige ø denne gang, og nød det optimalt.

Fra Faaborg tog vi færgen til Lyø og herfra startede vi med at køre vest på – først af en lille asfalteret vej, og lidt senere på en grusvej og en lille sti.

Birger på en af øens asfalterede veje
Jane på en af øens markveje

Turen førte os forbi øens klokkesten som faktisk er et dyssekammer og et sted hvor øboerne samles ved grundlovsmøder. Hvis man slår med en sten på klokkestenen forskellige steder, kan man få nogle fine klokkelyde frem, og det siges at man også kan få sine ønsker opfyldt mens man gør det. Jane forsøgte sig med en lille sten, og fik fine lyde, men glemte at ønske 🙁

Birger ved klokkestenen

Fra klokkestenen fortsatte vi videre ud af en grusvej indtil vi fandt en sti der førte ned til vandet.

Den lille sti der førte os ned til vores frokoststed
Vores fine frokoststed nede ved standen

Her nød vi udsigten mens vi spiste vores sandwich fra slagteren i Faaborg.

Stranden ved vores frokoststed

Tilbage på grusvejen blev vejen igen asfalteret og den førte os ind til Lyø by som stadig består af en masse gamle gårde der ligger tæt mellem byens 5 gadekær.

Et af landsbyens 5 gadekær

Vi endte oppe ved øens kirke som er en sød lille kirke, men som skiller sig ud ved at kvinder stadig skal sidde for sig selv til venstre i kirken og mænd til højre. Herudover lå der på de hårde trækirke bænke, en række broderede puder med personligt islæt til at sidde på. Sjov detalje vi ikke har set andre steder i Danmark.

Birger i kirken hvor kvinder sidder til venstre og mænd til højre
De broderede puder på kirkebænkene

Fra kirken kørte vi sydpå til vi mødte stranden og her gjorde vi holdt og nød udsigten og en sjov skulptur der var rejst ved stranden.

Strandkunst

Da det var ved at være kaffetid kørte vi tilbage til byen og tæt på øens mølle, hvor der var et bed and breakfast som også serverede kaffe og kage.

Øens mølle

Vi fik en snak med ejeren der var tilflytter til øens med hans kone fra Odense og de nød livet på øen, også i de kolde vintermåneder. Det var også af ham vi fik anbefalet en sidste rute ud til øens lille skov, hvor der endte med at være en flot udsigt udover det fynske øhav mod øst.

Flot men stejl tur op til øens lille skov

Ruten førte os også tilbage til havnen af en lille grusvej langs kysten, og en dejlig dag på Lyø var ved at være slut.

Grusvejen der førte os ned til havnen

Lyø er bestemt et besøg værd, og der er masser at se og opleve på den lille ø.