Økonomi

Økonomi
Økonomi

Det er en god ide at have et overblik over hvad en rejse vil koste i kroner og ører.

Økonomien er naturligvis afhængig af hvilken rejse du planlægger, hvorledes du vil transporteres og bo, og hvad der ellers må være af omkostninger.

Det er nu ikke til alle rejser vi laver deciderede budgetter, men for en længerevarende rejse på 2-3 måneder, er det en god ide at få et overblik over hvilke udgifter der er forbundet med rejsen. Herudover giver et budget også et godt overblik over hvilke poster du skal regne med og dermed din økonomi på rejsen.

Som ved vores rejse til Portugal hvor vi kørte i egen bil og primært havde overnatning i ferieboliger, kalkulerede vi med følgende poster på budgettet:

  • Brændstof
  • P-afgift
  • Vejafgifter
  • Overnatning
  • Internet
  • Mad og drikke
  • Udflugter
  • Lommepenge

Efter en rejse, har vi altid lavet et endeligt regnskab for at se om det estimerede budget holdt, og hvor der evt. har været afvigelser. Det kan være en god læring til kommende rejser.

Når vi gør vores rejsebudget op, ser vi også på hvad vi har sparet af udgifter hjemme, mens vi har været væk.

Brændstof

Når du vælger at køre egen bil, er brændstof naturligvis en vigtig og ikke mindst stor post på budgettet. Det kan være en god ide at google sig frem til brændstofpriser i Europa.

Brændstof på vejen kan være en dyr post

Sammen med et forventet kørselsforbrug, får du et godt overblik hvad du kan regne med af udgifter til brændstof på rejsen.

Vi har konstateret, at det kan være svært at beregne et præcist kørselsforbrug, da de afstande du kan måle sig frem til, ofte ikke tager højde for f.eks. bjergkørsel, snoede veje m.v.

Ud i det blå

Vi havde således kun kalkuleret med at køre ca. 3000 km i Portugal, men nåede faktisk op på næsten 9000 km.

Udover brændstof kan det også være en god ide at tage højde for øvrige udgifter til bilen, som f.eks. sprinklervæske, værkstedsbesøg, olie m.v.

P-afgifter

Selvom P-afgifter ikke er den store udgift på et samlet budget over en rejse på 2-3 måneder, er det dog en udgift der uværligt kommer, da andre lande i Europa, og specielt i byerne har p-afgifter på lige fod som i Danmark.

P-afgift

Vi har dog oplevet, at afgifterne ofte er lidt billigere end i Danmark.

Vejafgifter

I mange europæiske lande, er det ikke ualmindeligt at det koster at køre på motorvej. Specielt i Frankrig er det ikke ubetydelige beløb, det koster at køre på motorvej. Vi har f.eks. oplevet at køre i 6 timer på motorvej, og komme af med 99 Euro.

Vi vælger derfor ofte at undgå betalingsveje, når vi kører i udlandet. Dels for at spare udgiften som kan løbe op i ret så høje beløb, men ligeså meget for at opleve lidt mere end det du normalt gør ved at køre på motorvej.

Anlæg ved vejafgift

Det tager naturligvis længere tid at bevæge sig væk fra de store motorveje og ud på de mindre veje, men har du tid, er det oplevelsen værd.

OBS!

Det er ikke alle betalingsveje, der har betalingsanlæg hvor der kan betales kontant eller med kort. Mange har også anlæg, hvor ens nummerplade bliver blitzet, og her er det vigtigt at have registreret sin nummerplade samt kontonr., da det ellers vil afstedkomme efterfølgende bøder. Det har vi selv lært på den hårde måde efter vores tur til Portugal, da disse bøder kom i en strid strøm måneder efter vi var kommet hjem. Hvis en afgift f.eks. har kostet 3 euro, bliver der lige lagt 150,- kr. oveni som bøde, fordi du ikke har haft dit kort registreret.

Det er derfor vigtigt, at du undersøger gældende regler for betalingsveje i det/de lande du skal besøge, og hos Dansk bilferie kan du bl.a. finde information omkring dette.

Udover udgifter til betalingsveje, skal du også huske udgifter til evt. færger, ligesom vi også har oplevet at det koster at køre over broer.

Færgefart kan blive en stor post på budgettet
Færgefart
Broafgifter kan også være en post på budgettet
Broafgifter

Overnatning

Der er mange måder at overnatte på, når du er på rejse. Det kan være alt fra hoteller, ferieboliger, camping eller noget helt tredje, som f.eks. en vingård.

Overnatningsmuligheder på rejsen
Overnatning

Vi har ofte valgt hotel når der er tale om én eller få overnatninger, og så en feriebolig hvis vi f.eks. ønsker at være i et område 1-2 uger.

Når vi er på længere rejser, har vi ikke haft booket noget på forhånd, men taget det hen ad vejen. Det giver en vis frihed ikke at skulle hænge i en klokkestreng for at skulle nå hen et bestemt sted til en bestemt tid.

Som ofte har vi benyttet booking.com til at booke både hotel og feriebolig. Et alternativ er at undersøge hvilke feriehusudbydere der er i pågældende land, f.eks. VRBO eller Airbnb.

Når vi er på rejse og booker hotel, går vi efter ***stjernede hoteller til max. Kr. 600. Booker vi feriebolig, kan du sagtens få noget pænt og ordentligt for omkring kr. 2500 pr. uge.

Internet

Internet på hotel og/eller feriebolig
Internetadgang er vigtig

Når vi rejser, synes vi det er vigtigt at kunne have adgang til internettet flest mulige steder.

Når vi er på farten bruger vi som regel mobildata og når vi når vores bestemmelsessted tilslutter vi os det WIFI der er til rådighed, såfremt der er tale om et sikret internet.

De steder der ikke tilbyder WIFI eller en sikret internetforbindelse, benytter vi os af mobildata. Det er derfor vigtigt, at du har rigeligt med GB mobildata.

Ofte tilbyder ens mobiludbyder kun et begrænset antal GB i Europa. Vi har derfor erfaret at det kan være en god ide at ofre et ekstra SIM kort til sin telefon med fri data.

Ekstra SIM kort kan købes på mange tankstationer, supermarkeder eller teleudbydere som f.eks. Vodafone.

Fri mobildata kan erhverves for ca. 30 euro for en måned.

Mad og drikke

Mad og drikke under vejs
Mad og drikke på rejsen

Som udgangspunkt kalkulerer vi med samme madbudget som vi bruger hjemme, når vi er på længere rejser. Her kan vi nemlig godt lide selv at lave mad, og så kun gå ud og spise en gang imellem.

Da det ofte er billigere at leve i andre lande i Europa passer det så godt med, at vi også kan gå ud og spise når vi har lyst.

Er vi på kortere rejser og bor på hotel, er det som regel nødvendigt at gå ud i byen for at få noget at spise, selvom vi også har erfaret at det sagtens kan lade sig gøre selv at medbringe mad, selv på et hotel. Går du ofte ud og spise, vil udgiften til mad og drikke naturligvis blive større.

Udflugter

Udflugter
Penge til udflugter kan også fylde på budgettet

Det er også en god ide at afsætte et beløb til udflugter. I beløbet kalkulerer vi bl.a. også med entrebilletter til diverse seværdigheder, og andre udgifter til f.eks. vinsmagning, en bådtur, leje af båd, cykler m.v. samt offentlig transport, specielt i storbyer.

Lommepenge

Lommepenge er et vidt begreb
Lommepenge er gode at have på rejsen

Lommepenge er naturligvis et vidt begreb, og ofte ryger en iskage på madbudgettet, men hvis du f.eks. gerne vil købe lidt større ting kan det være en god ide at have en post på budgettet til lommepenge.

Øvrige udgifter

Alle øvrige udgifter bør medregnes i budgettet hvis de kendes
Øvrige udgifter bør medregnes, hvis de kendes på forhånd

Udover ovennævnte udgiftsposter, kan der naturligvis også være andre afhængig af hvor ens rejse går til og hvad du ønsker at foretage dig på din rejse.