Silkeborg

Den gamle hjuldamper Hjelen

Først i maj 2024 valgte vi at booke et ophold på Låsby kro et par dage, primært for at se nærmere på Silkeborg området. Vi har tidligere boet et par gange på kroen, og har altid været fuldt tilfredse med værelse og maden, der hører til den gamle danske slags.

Kroen tilbyder god gammel rustik mad i rigelige mængder

Heller ikke denne gang blev vi skuffet, over værelset eller maden.

På vores tur til Låsby kro, startede vi med at tage motorvejen til Vejle hvor vi drejede fra og fortsatte mod Mossø.

Vores plan var at finde et dejligt sted ved søen hvor vi kunne få formiddagskaffe og den medbragte dagmartærte fra bageren i den lille by Østbirk som lå på vejen.

Kig ud over Mossø

Da vi nåede Mossø var det ikke lige til at finde en rasteplads, så vi kørte lidt frem og tilbage inden det lykkedes. Og så var det bare frem med vores camping stole og bord.

For første gang skulle vi også prøve vores lille gasblus så vi kunne koge lidt vand til en kop kaffe og det fungerede fint. Det blev en dejlig kaffetår med flot udsigt over Mossø, men det var lidt koldt da vinden stod lige ind på os.

Vores lille gasblus der er perfekt til en kop kaffe

Det var et meget smukt og kuperet område vi var havnet i, så fra Mossø gik turen videre langs søen til vi kom til Gammel Rye og videre til Ry.

Her fandt vi en parkeringsplads ved byens kanoudlejning hvor vi fik en sandwich og nød en lille stund med at kigge på kanoerne og den nærliggende lille havn.

Kanoudlejningen i Ry var rigtig hyggelig

Efter den lille seance satte vi kursen mod Låsby kro og glædede os til en hyggelig aften på kroen hvor vi bl.a. blev budt på flæskesteg og islagkage.

Det kan være svært at besøge Silkeborg uden at se nærmere på de smukke søer der omkranser byen. Vi havde derfor besluttet, at tage en sejltur med den gamle hjuldamper Hjelen fra centrum i Silkeborg til Himmelbjerget og retur. Det er ikke just en billig tur – 658,- kr. måtte vi betale, incl. en sandwich.

Birger foran den gamle hjuldamper Hjelen.

Den næsten 3 timers sejltur kan bestemt anbefales, og vi nød sejladsen mellem de små kanaler og over de 3 søer selvom det var lidt koldt i vinden.

Så er vi afsejlet fra Silkeborg og på vej mod Himmelbjerget med Hjelen
Endnu en af kanalerne vi sejlede igennem på vores tur
Himmelbjerget set fra Hjelen

Det er en pragtfuld natur der er rundt om Silkeborg og masser af små steder hvor den flotte natur kan nydes.

Da vi var vel tilbage i Silkeborg blev det til en tur op i den hyggelige by, og her havnede vi midt i en fest efter Silkeborg havde vundet pokalfinalen i fodbold.

Torvet var fyldt med festklædte og glade fodboldfan

Udover en masse fest- og fodboldudklædte mennesker var der gang i den på byens torv med masser af musik og fadøl. Vi nøjedes med en kop kaffe på en cafe inden vi tog en lille strøgtur og sluttede besøget af med en iskage nede ved kanalen hvor vores sejltur med Hjelen var startet.

Kig udover en af kanalerne inde i centrum af Silkeborg

Herefter var det tid til at returnere til Låsby kro for at lade os overraske af kokkens frie kulinariske leg som bestod af unghanebryst og en lækker dessert med rababer.

Ligesom det må være et must af se de smukke søer omkring Silkeborg, kunne vi heller ikke være i Silkeborg uden af besøge Himmelbjerget, så efter vi var tjekket ud fra Låsby kro gik turen via Ry til Himmelbjerget.

Himmelbjerg i fuld solskin og med blå himmel i baggrunden

Det blev et dejligt gensyn, specielt fordi vejret var med os. Sidste gang vi besøgte Himmelbjerget var det nemlig overskyet og tåget, så det var en hel anden oplevelse vi fik i dag. Og hvilken udsigt der mødte os i det dejlige solskin.

Jane med flot udsigt udover søerne fra Himmelbjerget

Der er blevet skovet meget rundt om tårnet, da der arbejdes på at få genetableret det oprindelige beplantning som er lav beplantning der ikke skygger for udsigten.

Udsigten fejlede ikke noget denne gang hvor vi besøgte Himmelbjerget
Birger foran en af de træfigurer der er blevet udskåret af et af de træer der er blevet fældet rundt om Himmelbjerget

Efter at have nydt den smukke udsigt kørte vi videre ad små veje, for vi ville lige benytte lejligheden til at se hvad “den genfundne bro” var for noget.

Lidt info om den Genfundne bro og området omkring den

Den genfundne bro ligger i Brædstrup og er en kulturhistorisk perle og et stykke genoplivet Danmarkshistorie. Broen der går over Gudenåen var dækket af en dæmning i 85 år, men er nu gravet fri og restaureret og er i dag en stor turistattraktion.

Birger på den flot anlagte sti til den genfundne bro

Turen til broen gik ud over små smalle landeveje og vel fremme ved parkeringspladsen var der ca. 10 min. gåtur hen til broen. Omkring broen var opsat borde og bænke og det var tydeligt at det var et populært udflugtsmål.

Jane på Den genfundne bro
Fra broen var en flot udsigt ud over Gudenåen

Fra broen gik turen videre mod Vejle og Fredericia af landevejen og i Middelfart blev det et kort stop til en “hotter”, inden vi kørte nedenom til Faaborg hvor det var blevet tid til en iskage på havnen.

Vel hjemme var det blevet tid til et køligt glas rose og et tilbagebik på de dejlige oplevelser fra en rigtig god tur til Silkeborg området.

Et dejligt koldt glas rose til at fordøje en dejlig oplevelse i Silkeborg med